Onder de rook van de Dom zit een (h)eerlijke thuiskomzaak: Anne & Max. De Utrechtse vestiging van het concept is in handen van de mannen Sander en Paul Haarsma-Bakker.

Tekst: Kylie Fletcher
Fotografie: Daphne Verbeek

Fresh food, coffee and café: dat is Anne&Max. Zitten kun je op een plek naar eigen smaak. Of dit nu laag in een comfortabele bank is, hoog op een kruk, aan een grote tafel of lekker relaxed aan een kleinere tafel. Zeven dagen per week kun je er terecht voor ontbijt, lunch, borrel of gewoon hele goeie koffie (ook to go!). Sander: “Gasten komen met een behoefte, waar wij zo snel mogelijk in willen voorzien. Je gaat met een voldaan en energiek gevoel de deur uit. Wij gebruiken veelal lokale producten en alles is voor 75 procent van biologische herkomst. Je moet als horeca wel meegaan met de tijd; laat ons maar een voorbeeld zijn voor de rest.”

Historierijke locatie

Het pand uit 1840 heeft een rijke geschiedenis, die je ook in de zaak en bij de Bed & Breakfast op de eerste verdieping terugziet. Paul: “Dit is de plek waar de stad begonnen is in de tijd van de Romeinen. De bar staat bijvoorbeeld precies op de muur waar de gaard van het bisschoppelijke paleis begon.” Bij de voordeur hangt de wand vol met foto’s van de bijzondere vondst en illustraties met een stukje geschiedenis van de plek. Ook hangen er bijzondere, ouderwetse tuingereedschappen, zoals harken en meetinstrumenten voor appels.

“Je bent bij Anne&Max, maar wij hebben ons eigen stempel erop gedrukt.”

Eigen stempel

Anne&Max Utrecht staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een groter geheel. Paul: “In eerste instantie wilden wij echt iets voor onszelf, tot we in aanraking kwamen met Anne&Max. Het gedachtegoed van de extra service, het meedenken met de gast en een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten: dat is niet alleen Anne&Max, maar vooral ook ‘Paul&Sander’.”