Dem Good Chai: tegengeluid voor bulk oplos-chai

Bob de Riemer - Dem Good Chai

Bob de Riemer is wat je noemt een echte duizendpoot. Naast kersverse papa, horecaman, muzikant en masseur, is hij vooral de man achter Dem Good Chai; een duurzame, 100% biologische Chai. Deze drank is een redelijke nieuwkomer in ons Nederlands (horeca) drankassortiment, maar stiekem al eeuwen de ‘authentieke verbinder’ in de Oosterse wereld. 

Beeld: Dem Good Chai

Dem Good Chai is een tegengeluid voor in bulk geproduceerde oplos-chai met kilo’s suiker. Het is ontstaan nadat Bob verliefd werd op de drank tijdens een reis naar India een aantal jaar geleden. “In 2016 heb ik mijn tas gepakt en een enkele reis naar India geboekt. Ik had een heel fijn huisje, leuk werk en alles in m’n leven leek te kloppen. Mooi en rooskleurig. Zo zag het eruit voor de buitenwereld, maar zo voelde het niet. Alles was mij even teveel. In 2014 had ik het land al kort bezocht, maar ik wilde er nu echt de tijd voor uittrekken – het is daar zo prachtig. Ook wilde ik een massagetherapie opleiding volgen en echt op ontdekking. In een klein dorpje in het zuiden van het land woonde ik bij een gastgezin. De drank die zij altijd maakten was Chai. Al snel werd mij duidelijk dat het zo’n cultuurding is wat India drijft – overal zie je chai kraampjes, op elke straathoek, waar je voor 5 roepie (omgerekend een paar eurocent) de drank kunt krijgen. Het is echt een verbinder. Net zoals wij hier tegen elkaar zeggen ‘bakkie doen?’ en eigenlijk bedoelen ‘even bijkletsen en samenzijn’, staat het ‘bakkie doen’ daar voor Chai.“ 

Vegan Chai

“In essentie is een goede Chai simpel: het is een warme kruidendrank, gemengd met (plantaardige) melk. Het woord Chai betekent letterlijk thee. Authentieke Indiase Chai bevat zwarte thee, verschillende kruiden, melk en veel suiker. Desondanks zit er in Dem Good Chai geen zwarte thee – of cafeine. Het exacte recept is geheim, maar mijn Chai is een blend van versgemalen, biologische kruiden, waaronder kardemom, kruidnagel, kaneel en gember. Wanneer je (plantaardige) melk toevoegt aan het kruidenmengsel, ontstaat Chai. Nadat ik mijn gastgezin in India verliet, kreeg ik het recept van hun Chai mee. Na verder te zijn gereisd naar Australië, kwam ik in aanraking met plantaardige alternatieven voor melk, waaronder havermelk. In India is vegan nog niet zo’n ding en suiker wordt nog altijd niet gezien als iets slechts; veel mensen hebben suikerbuiken, en diabetes is een serieus probleem. Nadat ik daar vertrok ben ik gaan schaven aan het originele recept, en besloot ik na veel experimenteren er een gezondere, vegan, versie van te maken, met plantaardige melk en betere alternatieven dan geraffineerde suikers. Er is één chai die word gecomplimenteerd met kokosbloesem suiker. De andere chai’s zijn volledige suikervrij”, legt Bob uit. 

Feedback van horecagasten

Na terugkomst in Utrecht pakt Bob een oude liefde op: de horeca. Hij legt uit: “Ik ging werken bij GYS omdat de visie van de eigenaar heel erg match met die van mij: alles is er biologisch en duurzaam. Lekker connecten met elkaar, daar hou ik van. Hier werken was voor mij dus een logische keuze. Chai stond al op de kaart, van een groot merk. Maar ik merkte als mensen een kopje bestelden, het vaak terug werd gestuurd. ‘Te zoet’ en ‘Mag er nog een schepje bij – hij is niet sterk genoeg’, kreeg ik vaak te horen. Maar sterker werd ‘ie niet lekkerder. Zo heb ik op de bonnefooi elke keer wanneer een gast Chai bestelde, mijn eigen Chai-blend gegeven in plaats van die van het ‘grote’ merk. Een jaar lang heb ik feedback verzameld, de receptuur aangepast en het gros van de gasten bleek erg te spreken over mijn drank. Hierdoor bouwde ik gestaag een klantenbestand op. Anderhalf jaar na dato staat mijn Chai nu bij verschillende zaken op de kaart, heb ik er meerdere smaken bij en een eigen webshop!”

Toekomstdroom

Ondanks de corona-crisis gaat het met Dem Good Chai en Bob zelf goed. “Ik ben in juni vader geworden van mijn eerste kindje. Hier geniet ik volop van en ben ik lekker druk mee. Door het ‘aflassen’ van het festivalseizoen heb ik niet met mijn bakfiets Chai kunnen verkopen – de traditionele Indiase manier van ‘op straat Chai drinken’, maar de verkopen via de webshop liepen en lopen wel goed door. Daarnaast ben ik als zzp-er ook nog masseur en geef ik sportlessen, zo ben ik even thuis ‘uit de bubbel’. Het is eigenlijk teveel om op te focussen, maar door een ontzettend gestructureerd personal management systeem ben ik nu eigenlijk heel zen. Ik hou van de connecties die ik maak in mijn werk. Het verbinden. En ook het delen van mijn passie voor India: de kleuren, geuren en smaken. Met Dem Good Chai probeer ik iets terug te geven aan de wereld. Mijn droom is in de toekomst een eigen zaak te openen, waar superfoods en teas centraal staan. Of dat gaat lukken? De tijd zal het uitwijzen. Ondertussen hoop ik zoveel mogelijk mensen te bereiken en te verbinden met een goede kop ambachtelijk, authentieke Chai!”, aldus Bob.

Spread the Chai love

Ben je al een liefhebber van Chai, klinkt ‘sharing is caring’ je als muziek in de oren en klinkt een gratis Dem Good Chai pakket (ter waarde van €35,50) als een fijne bijkomstigheid? Volg Dem Good Chai op Instagram (@demgoodchai) en stuur een DM dat je mee wilt doen aan de ‘spread the love’ actie. Vervolgens ontvang je een persoonlijke coupon code. Wanneer je deze code naar 5 anderen stuurt – spread the love – kunnen zij deze gebruiken voor 15% korting op hun volgende bestelling. En wanneer al je codes op zijn, ontvang jij een Chai pakket gratis!

Ondernemer en nieuwsgierig naar het opnemen van Chai in jouw zaak? Ga voor meer informatie naar www.demgoodchai.nl/bedrijven; Bob laat graag alle smaken en mogelijkheden zien! Je kunt Dem Good Chai onder andere vinden bij restaurant GYS, Karibu café en Landhuis in de Stad.

Dem Good Chai
www.demgoodchai.nl

Delen

Meer verhalen

Pint Maarten

Op vrijdag 11 november vieren wij Pint Maarten, een initiatief van De Horecaburgemeester om het feest (en de optocht) van Sint Maarten op die dag

Utrecht nacht

Daar ben je weer, stad

Daar ben je weer… Terug van weggeweest. Waar was je al die tijd?Onze Domtoren ging al in quarantaine, ingepakt en wel. Dacht je: wat hij

Lieve horeca,

De horeca. Je kunt er eigenlijk nooit écht afscheid van nemen. Noreen Kaland schrijft in haar column over haar liefde voor de horeca.

De Tien Horeca Geboden

Jullie zitten nog geen vijf minuten of je kunt al door de grond zakken van plaatsvervangende schaamte door het gedrag van je tafelgenoot. In deze column van Noreen Kaland tien dingen die je beter niet kunt zeggen of doen in de horeca.