Experimenteer met tea-pairing

tea pairing

Nu de trend van alcoholvrij en -arm doorzet (Mocktails, Radlers…), is het aan de horeca ondernemer om hier op in te spelen. Verras je gasten bijvoorbeeld met een mooie tea-pairing bij je menu. Hoe je dat aanpakt en wat goede smaakcombinaties zijn? Wij geven je de eerste tips!

Hoe zat het ook alweer?

Thee ontstaat door oxidatie van de theeblaadjes. Dat betekent dat ze worden blootgesteld aan zuurstof. Lichte theesmaken kun je grofweg inzetten als witte wijn en donkere theeën zoals rode wijn. Hieronder hebben we de ideale inwerktijd, watertemperatuur en pairing-suggesties per theesoort op een rijtje gezet.

Zwarte thee

Tijd: maximaal vier mintuen
Watertemperatuur: 80 tot 95 graden
Earl Grey gaat, door de toevoeging van bergamot, goed samen met citrusdesserts. Lapsang Suchong is gerookte zwarte thee. De intense smaak is een gouden combinatie met blauwschimmelkaas. De aanwezige tannine doet denken aan rode wijn. Daarom gaat zwarte thee ook goed samen met chocolade, gegrild vlees en pittig eten.

Groene thee

Tijd: ongeveer zes minuten
Watertemperatuur: 60 graden
Groene thee wordt gemaakt van de jonge bladeren van de theeplant. Er zijn oneindig veel soorten groene thee, dus experimenteer eerst met welke thee jij lekker vindt. Je kunt groene thee schenken bij rijst- en visgerechten, maar ook bij lopende, witte kazen. Matcha is lekker bij volle, romige desserts.

Witte thee

Tijd: tien minuten laten trekken
Temperatuur: 70 graden
Een bijzondere thee die wordt geproduceerd van ongeopende bladknoppen van de theeplant. Het geeft een delicate, neutraliserende smaak tussen de gangen door, maar ook lekker bij zachte, witte kazen.

Infusies

Oftewel: kruidenthee. Denk aan: rooibos, verveine en munt. Dit zijn geen officiële theesoorten, want ze zijn niet van theeblaadjes gemaakt en bevatten daardoor geen opwekkende theïne. Maar uiteraard kun je deze infusies nog steeds lekker combineren. Muntthee gaat goed met chocolade en de kruidige tonen van rooibos passen bij bijvoorbeeld vanille en honing. Let qua pairing goed op de aroma’s van de thee en het gerecht.

Verzamel je team, zet de tafel vol gerechten en ervaar zelf wat thee doet met je mondgevoel en smaak. Met de richtlijnen uit dit artikel, kun je gaan proeven en experimenteren. Denk ook na over hoe je de thee bij een gerecht serveert; in een groot, stevig glas zonder oor of met delicaat servies?

Meer weten of hoe je gasten kunt verrassen met jouw concept of project? Wij helpen je graag!

Delen

Meer verhalen

Pint Maarten

Op vrijdag 11 november vieren wij Pint Maarten, een initiatief van De Horecaburgemeester om het feest (en de optocht) van Sint Maarten op die dag

Utrecht nacht

Daar ben je weer, stad

Daar ben je weer… Terug van weggeweest. Waar was je al die tijd?Onze Domtoren ging al in quarantaine, ingepakt en wel. Dacht je: wat hij

Lieve horeca,

De horeca. Je kunt er eigenlijk nooit écht afscheid van nemen. Noreen Kaland schrijft in haar column over haar liefde voor de horeca.

De Tien Horeca Geboden

Jullie zitten nog geen vijf minuten of je kunt al door de grond zakken van plaatsvervangende schaamte door het gedrag van je tafelgenoot. In deze column van Noreen Kaland tien dingen die je beter niet kunt zeggen of doen in de horeca.