Limoncello di Fiorito: een prijswinnend familierecept

Fiorito

Twee broers gingen naar Italië en namen het familirecept van hun opa uit Sicilië mee terug naar Nederland. Dat is kort het verhaal achter Limoncello di Fiorito. In 2011 wonnen de broers tijdens een internationale drankwedstrijd in Londen de zilveren medaille, het hoogst haalbare in hun klasse. We spreken met Benno Fiorito over het gele goud, want ook Utrechters weten het drankje steeds beter te vinden.

Tekst Mette Dijkstra
Beeld Fiorito

Waarom limoncello?

“Mijn opa komt van Sicilië en mijn oma uit Nederland. Tijdens een reis voor haar studie hebben ze elkaar op het Italiaanse eiland leren kennen. Toen ze al een tijdje een relatie hadden zijn ze naar Nederland verhuisd. Mijn opa werd opeens veeboer, in plaats van ijscoboer, wat hij op Sicilië was. Een deel van mijn familie woont nog steeds op Sicilië, dus Franco en ik besloten daar in 2007 eens heen te gaan voor familiebezoek. We waren bij de nichtjes van mijn vader en kregen na een uitgebreid diner in de tuin een handgemaakte limoncello te proeven. Wow, dat was lekker! Dat maakte ons nieuwsgierig naar het recept.”

Benno vervolgt: “Iedere familie in Italië heeft namelijk een eigen recept voor limoncello. De verhoudingen alcohol, citroenschil en suiker verschillen van elkaar. Wij namen dit recept mee, flessen pure alcohol die je in Italië gewoon in de supermarkt kan krijgen, citroenen en we zijn thuis gaan brouwen.”

Was het net zo lekker als daar?

“Onze vrienden waren ontzettend enthousiast,maar dat was natuurlijk geen objectief oordeel. Franco besloot een fles mee te nemen naar een Italiaans restaurant in Amsterdam om te zien wat het echt waard was. Toen de eigenaar van het restaurant om een doosje vroeg na het proeven konden wij niks, we hadden tenslotte maar twee flesjes staan thuis. Op aanmoediging van hem zijn we gaan uitzoeken hoe we op een legale manier konden produceren. Zo zijn we terechtgekomen bij de huidige brouwerij, Herman Jansen in Schiedam.”

Wanneer drink je het?

“Vooral op een warme zomeravond, na een lang diner. Een kopje gloeiend hete espresso met daarnaast een ijskoud glaasje limoncello, het liefst in een glas dat zelf ook uit de vriezer komt. Ik raad het iedereen aan om het zelf eens te maken, dan geniet je er nog meer van.”

Limoncello di Fiorito
www.fiorito.nl

Delen

Meer verhalen

Pint Maarten

Op vrijdag 11 november vieren wij Pint Maarten, een initiatief van De Horecaburgemeester om het feest (en de optocht) van Sint Maarten op die dag

Utrecht nacht

Daar ben je weer, stad

Daar ben je weer… Terug van weggeweest. Waar was je al die tijd?Onze Domtoren ging al in quarantaine, ingepakt en wel. Dacht je: wat hij

Lieve horeca,

De horeca. Je kunt er eigenlijk nooit écht afscheid van nemen. Noreen Kaland schrijft in haar column over haar liefde voor de horeca.

De Tien Horeca Geboden

Jullie zitten nog geen vijf minuten of je kunt al door de grond zakken van plaatsvervangende schaamte door het gedrag van je tafelgenoot. In deze column van Noreen Kaland tien dingen die je beter niet kunt zeggen of doen in de horeca.