Waarom een fles met schroefdop ook kurk kan hebben

kurk

Zomer! Voor de gast betekent dat, dat er massaal flessen worden opgetrokken. Flessen speciaalbier, flessen toffe limo’s en flessen wijn. Vooral het bestellen van die laatste gaat nogal eens gepaard met een misverstand: kan een fles met schroefdop kurk hebben?

Beeld: Asmara Matulessy

Ik kom aan tafel en open een fles wijn met een schroefdop. Ik laat de wijn proeven en hoor regelmatig: “Nou, hij kan in ieder geval geen kurk hebben”. Maar niets is minder waar!

Waarom kurk

Laten we beginnen bij de vraag waarom er kurk wordt gebruikt om flessen wijn mee af te sluiten als er ook schroefdoppen bestaan. De reden hiervoor is dat kurk zuurstof doorlaat. Het rijpingsproces en dus de smaakontwikkeling van de wijn gaat zo nog langer door. Wijnen die direct al op dronk zijn, kunnen het best worden afgesloten met een kunstmatige afsluiting, zodat het smaakprofiel niet meer verandert.

Nare infectie

Kurk is een bacterie die in de lucht hangt. Deze TCA (trichlooranisol) bacterie komt vrij bij reinigings-/bleekprocessen bij de wijnmaker. Als dit in dezelfde ruimte gebeurt als het bottelen van flessen met een schroefdop, kunnen ook deze wijnen besmet zijn. Sterker nog: als een fles wijn kurk heeft, moet je alert zijn op alle andere wijnen van hetzelfde huis en/of dezelfde levering, want de kans is aanwezig dat ze allemaal vergaan zijn.

Het kwaad is dus al geschied nog voor de wijn bij jou terecht kwam en je kan er helemaal niets aan doen, behalve de wijn door de gootsteen spoelen. Stukjes kurk die bij het openen in de wijn vallen, zeggen dus niks over de smaak van de wijn.

Kurk herkennen

Als je het eenmaal geroken hebt, zal je het altijd herkennen. Kurk is het best te vergelijken met de muffe geur van nat karton. Sommige taninnerijke of mineralige wijnen kunnen in eerste instantie iets kurk-ish hebben. Decanteer de wijn, laat ‘m even luchten en proef later weer. De kans bestaat dat de wijn even moest ‘openen’. Meent een gast toch echt kurk te proeven? Ga niet in discussie en haal een nieuwe fles wijn. Brandje geblust en jij kunt door. Tip: bewaar de fles, zodat je het er aan het einde van de avond met je collega’s over kunt hebben.

Delen

Meer verhalen

Pint Maarten

Op vrijdag 11 november vieren wij Pint Maarten, een initiatief van De Horecaburgemeester om het feest (en de optocht) van Sint Maarten op die dag

Utrecht nacht

Daar ben je weer, stad

Daar ben je weer… Terug van weggeweest. Waar was je al die tijd?Onze Domtoren ging al in quarantaine, ingepakt en wel. Dacht je: wat hij

Lieve horeca,

De horeca. Je kunt er eigenlijk nooit écht afscheid van nemen. Noreen Kaland schrijft in haar column over haar liefde voor de horeca.

De Tien Horeca Geboden

Jullie zitten nog geen vijf minuten of je kunt al door de grond zakken van plaatsvervangende schaamte door het gedrag van je tafelgenoot. In deze column van Noreen Kaland tien dingen die je beter niet kunt zeggen of doen in de horeca.