Horeca is van alle tijden. Ook in Utrecht. Daarom blikt stadshistoricus Kees Visser in Café Nostalgia terug op de horeca van vroeger. Wat waren de hotspots van weleer die we nu al lang niet meer kennen? In deze edtie nemen we je mee naar Casa Sanchez op de Springweg.

tekst: Kees Visser

Naar de Spanjaard op Springweg 64 ging je als je: tijd had, trek in veel wijn, lekker Spaans eten en zin in opwindende flamencomuziek. Casa Sanchez werd de naam na een losse, eerst illegale start. Een beetje kale ruimte met Spaanse posters van stierenvechters aan de muur, maar het bleef altijd die losse sfeer houden.

Lange tafels waar je bij elkaar aanschoof en die waarschijnlijk leidden tot hechte vriendschappen. Tijdens het lange wachten alvast een karaf wijn en een stuk brood, plus wat chorizo of schapenkaas en olijven. Meestal was het alcoholpercentage bij de wachtenden al een end in de richting van dronkenschap geraakt wanneer het eten

tenslotte toch verscheen. Je at er paella, konijn, kip of heek, en daarbij uiteraard nog maar eens wijn. Allemaal behoorlijk lekker. Als het even meezat pakte een van de barzitters zijn gitaar en begon de kleine zanger met de stem van een reus zijn smartelijke liederen te zingen. Dus nam je nog maar een karafje. Fantastisch, die sfeer bij Casa Sanchez.

Bij het traditionele tweejaarlijkse buurtfeest op de Springweg zorgden ze lang voor een geweldige apotheose: Francesco maakte een kolossale paella (met de doorsnee van een meter of twee), die urenlang stond te pruttelen en daarna onder de omstanders werd verdeeld. Intussen werd er op hun eigen podium gedanst, gitaar gespeeld en gezongen. Tot diep in de nacht. Spanje aan de Springweg; niet te vergeten.

Jammer genoeg lukte het niet de zaak draaiende te houden, jaren geleden stopten ze ermee. Er kwam een Indonesisch restaurant in het pand: Blauw. Andere sfeer, ook goed, maar een beetje duurder eten.