Eens zien of Hiske gelijk heeft

Mette Dijkstra Horecaburgemeester

Een goede recensie is één ding, de belofte van een lofzang waarmaken een tweede. Al op de dag dat we in Volkskrant Magazine verschenen, stroomden de reserveringen binnen. In no time zaten we volgeboekt. Maandag is de nieuwe vrijdag, grapte de chef. En ook op dinsdag en woensdag waande je je in vrijdagdrukte.

Mensen hebben last van fomo (fear of missing out). Het staat nú in de krant, we moeten er nú heen. Zelfs Hiske vindt het goed! En als die kritische, nieuwe Johannes van Dam, het goed vindt, moet het wel goed zijn. Eens zien of ze gelijk heeft, of daadwerkelijk alles mag. Reserveringen bij andere zaken werden afgezegd, en zelfs mensen uit Amsterdam pakten de trein.

De lamsschenkel die in de recensie bejubeld werd, stond weer op het menu. Nog nooit zag ik zo veel mensen verlekkerd kijken naar de smaakexplosie, geserveerd in een pannetje op eierdoos. Nog nooit zaten er zo veel mensen in de zaak met zo’n uitgesproken verwachting. Alles werd nauwlettend in de gaten gehouden, gespitste oren en spichtige blikken.

De mooiste plek van Utrecht

De plek waar alles kan heeft mijn hart bijna vijf jaar geleden veroverd. Op advies van een goede vriend, die het de mooiste plek van Utrecht noemde. Daar moest ik gaan werken. Liever werk ik niet op plekken waar ik zelf graag kom, maar hier was mijn kennismaking in de goede volgorde. Sterker nog, zelfs als ik niet werk kom ik er graag. Verzot op de slakken en het krokante ei.

Ik kan Hiske niet anders dan gelijk geven. En ik hoop dat merendeel van de gasten haar ervaring deelt als ze bij ons de drempel overstappen. Dat we haar lofzang waarmaken, tijdens de vrijdagavonddrukte op een normaal gesproken kalme maandagavond. Ik hoop ook dat de fomogekte binnenkort weer afneemt, dat we tijd krijgen om alles te doen wat beloofd is.

Want mijn Madeleine-verslaving houdt al lang stand, en sinds mijn eerste kennismaking wordt het alleen maar leuker. Dus ik durf te beloven dat ook als je pas over drie maanden het artikel onder ogen krijgt, je er op tijd bij bent. Dan is de lamsschenkel wel door iets anders vervangen, want lammetjes worden in de winter niet geboren.

Mette Dijkstra is een schrijvende horecadame met een bak aan zelfspot en een helicopterview waar je u tegen zegt.
Ze spreekt met en uit ervaring over alledaagse horecaperikelen.

Portret: Daniel Niessen

Delen

Meer verhalen

Pint Maarten

Op vrijdag 11 november vieren wij Pint Maarten, een initiatief van De Horecaburgemeester om het feest (en de optocht) van Sint Maarten op die dag

Utrecht nacht

Daar ben je weer, stad

Daar ben je weer… Terug van weggeweest. Waar was je al die tijd?Onze Domtoren ging al in quarantaine, ingepakt en wel. Dacht je: wat hij

Lieve horeca,

De horeca. Je kunt er eigenlijk nooit écht afscheid van nemen. Noreen Kaland schrijft in haar column over haar liefde voor de horeca.

De Tien Horeca Geboden

Jullie zitten nog geen vijf minuten of je kunt al door de grond zakken van plaatsvervangende schaamte door het gedrag van je tafelgenoot. In deze column van Noreen Kaland tien dingen die je beter niet kunt zeggen of doen in de horeca.