Cateraar Daniël Lansbergen (33) heeft van alles gedaan: van winkelbediende tot postbode, maar uiteindelijk heeft de horeca zijn hart gestolen. Hij startte met zijn compagnon De Horecabrigade, hielp bij cocktailbar Behind Bars, en is inmiddels succesvol met zijn cateringbedrijf Artisanal Cuisine. Dagelijks verzorgt hij bij zaken als Kafé België, Brouwerij Maximus en The Mault Vault stoere, smaakvolle gerechten.

Tekst: Nadia Khaleghi
Beeld: Huib Dommers

“Ik wil altijd weten hoe en waarom dingen gebeuren. Dat zit in mijn aard, dus zo is het ook als ik aan het werk ben. Ik wil snappen hoe recepturen werken en wie de producenten zijn van de ingrediënten waarmee ik kook. Het is zo veel leuker werken als je precies weet waar je vlees en groenten vandaan komen. Vervolgens is het aan mij om van deze fantastische producten, gave gerechten te maken.”

Veel administratie, weinig waste

“Ook wil ik dingen hergebruiken. Als ik chocolate covered bacon maak, bewaar ik het baconvet om boterkoek van te maken of eitjes in te bakken. Die diepe, zilte smaak brengt ieder gerecht naar een hoger niveau. Als ik mosterd maak, gebruik ik bier van Maximus en bedenk ik vernieuwende toepassingen voor een cateringklus of in de keuken van Kafé België. Het zorgt wel voor veel administratie, maar ik heb nauwelijks waste en dat scheelt weer geld.”

Altijd opzoek naar het ‘waarom’

Een mindere avond hoort erbij en fouten maken is menselijk. Ik lig er doorgaans niet wakker van, tenzij het echt iets is wat ik had kunnen voorkomen. En ook daarin ben ik altijd op zoek naar het ‘waarom’. Ik denk na over hoe ik dingen beter aan kan pakken en welke factoren daar allemaal mee te maken hebben. Maar ik accepteer ook dat je niet altijd alles controle kunt hebben.”