Je kunt het je vast nog wel herinneren. Op een donkere, gure winteravond, warm en gezellig binnen, aan tafel. Een grote berg stomende stamppot, op een bord van Boerenbont. Knapperige spekjes en een verse rookworst van de HEMA erbovenop. En uiteraard het vulkaantje dat je pa maakte, met de warme jus erin. Een fijne herinnering naar een heerlijke (maal)tijd, maar tegenwoordig heb je geen tijd of zin om uren in de keuken te staan. Jacco van Elteren brengt de vervlogen tijden terug in je keuken met De Hollandse Pot Enzo.

Tekst: Max de Valck

‘Ik ga terug naar de eerlijkheid van de producten’, zegt de 44-jarige Jacco. ‘Zo worden er geen E-nummers en conserveermiddelen toegevoegd en is alles vers.’ We zitten in de wachtruimte van zijn bedrijf, in een garage op de Grote Wade in Nieuwegein. Er staan twee houten tafels, gedekt met placemats en een pot bestek, met uitzicht op de keuken. Hier kunnen gasten hun Oer-Hollandse maaltijd nuttigen, of wachten op hun bestelling.

Ondertussen krijg ik een heerlijke kom erwtensoep voorgeschoteld. Simpel en toch vol van smaak, zoals een erwtensoep hoort te zijn (uiteraard met roggebrood en spek ‘on the side’). Die simpelheid is precies zijn doel. ‘Ik vind dat mensen de Hollandse pot tegenwoordig te moeilijk bereiden. Ik lees weleens recepten met bijvoorbeeld rode bieten, feta en allemaal mooie dressings eromheen. Dat kan hartstikke lekker zijn, maar bij mij krijg je rode bieten, punt’, zegt Jacco, terwijl hij met zijn vuist op tafel slaat. ’Je moet het niet te moeilijk maken voor jezelf.’

Vers product en bedrijf

‘De Hollandse Pot Enzo’ is, net als zijn producten, nog erg vers. Vier maanden geleden begint Jacco. ‘Ik gaf mijzelf vaak niet de tijd om vers te eten en merkte om me heen dat zo’n concept werd gemist. Het concept is zo uniek omdat mensen veel keuze hebben.’ De maaltijden die worden gemaakt, steekt hij in een modern jasje. Hij kookt de groenten namelijk niet, maar stoomt ze. Hierdoor behouden ze, volgens Jacco, alle smaak. ‘Dat betekent dat er het minimale aan zout en peper nodig is, waardoor de maaltijden voor bijna elk dieet geschikt zijn. Ik wil graag ouderen helpen, omdat zij zichzelf vergeten en vergeten worden. Ook richt ik me op mensen die heel hard werken en geen tijd hebben om te koken.’ Dat is voor nu de primaire doelgroep, maar uiteraard is iedereen van harte welkom. ‘Ik merk dat mensen gezondheid belangrijk gaan vinden’, aldus de ondernemer.

Terwijl Jacco verder gaat met het bereiden van zijn sukadelapjes, vertrek ik met een volle maag. De Hollandse Pot Enzo is erin geslaagd de simpelheid van toen, te combineren met een moderne twist.


Al trek gekregen? De Hollandse Pot Enzo bezorgt aan huis en verzorgd (bedrijfs)catering. Kijk voor meer info op www.dehollandsepotenzo.nl