[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

Fotografe Daphne Verbeek nam een kijkje in de oude doos en vond foto’s van prachtige panden waar nu horecazaken achter de gevel schuilen. In de reeks ‘Déjà Vu’ laat zij het toen en het nu zien. Op naar de Bakkerswinkel!

Tekst/Beeld: Daphne Verbeek

Op de hoek van de Plompetorengracht en de Wittevrouwenstraat vind je de Bakkerswinkel. Bij binnenkomst valt het gelijk op dat dit een pand een rijke geschiedenis heeft. De antieke toonbank, de prachtige kelders en gewelven, veel dingen wijzen terug naar de vele bakkers die hier in het verleden gevestigd waren.

Het pand bestaat al sinds ongeveer 1600 en vrijwel vanaf het begin vestigden bakkerijen zich hier. De allereerste bakker, ergens in de 17e eeuw, was bakker Van Schaick. Hij was getrouwd met bakkersdochter Jacomina van Rheewijck, zij had dit pand geërfd. Daarna hebben Coenraad Koningh, Arnoldus den Berger en Gerrit Hendriksen hun bakkerijen gehad in dit pand.

In de 19e en 20e eeuw werd het pand flink verbouwd, er kwam een verdieping bij en raampartijen aan de zijkant. Vanaf 1919 tot aan 2002 is het pand in bezit van de familie Top. In dat jaar wordt het pand verkocht aan de Bakkerswinkel.

Lekkere lunch

Nu kun je bij de Bakkerswinkel terecht voor de lekkerste broden en gebak, maar ook om te heerlijk lunchen, een goede kop koffie te drinken of te high tea-en. De lunchroom in de kelder was van origine de plek waar de broden gebakken werden.

Aan de kant van de Plompetorengracht zie je nog steeds de grote muurschildering, welke verwijst naar de tijd van bakkerij Top. ‘Het oudste adres voor speculaas, sedert 1711’, staat er met grote letters geschreven. Deze muurschildering is er sinds 1961, want in dat jaar is het precies 250 jaar geleden dat hier de eerste speculaas over de toonbank ging. Hoog op de voorgevel, aan de kant van de Wittevrouwenstraat, hangt nog (of eigenlijk, weer) het gerestaureerde bakkersbord, uit de tijd van bakkerij van Schaick.


Wittevrouwenstraat 2

Bronvermelding geschiedenis: Het Utrechts Archief, Bert Poortman – ridderschapkwartier.blogspot.nl
Foto oud: Voorgevel van bakkerij M.J. Top, omstreeks 1983 – Fotodienst GAU / collectie Het Utrechts Archief / 817151
Foto nieuw: Voorgevel De Bakkerswinkel, 2017 – Daphne Verbeek[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

creative content & Social media

STAGIAIR GEZOCHT

4 dagen per week (startdatum in overleg)