Fotografe Daphne Verbeek nam een kijkje in de oude doos en vond foto’s van prachtige panden waar nu horecazaken achter de gevel schuilen. Dit keer ontdekt ze de geschiedenis van Italiaans restaurant San Siro

Het pand, zoals het er nu staat op Oudkerkhof 9, is in 1891 gebouwd. Eerder waren op deze plek twee zeventiende-eeuwse panden. De opvallende pui bestaat eigenlijk uit twee delen: links was de lunchroom en rechts zat het winkelgedeelte. Terug in 1748 begon Jan de Kof op deze locatie zijn broodbakkerij. Maar voor vele generaties Utrechters is vooral patisserie en lunchroom Noteboom een begrip.

Lang nadat Willem Noteboom in 1863 eigenaar van de bakkerij was geworden, bleef zijn naam aan het bedrijf verbonden. Al gauw was de nadruk gelegd op het zijn van een patisserie/banketbakkerij, met als specialiteit de befaamde Utrechtse sprits. In 1900 kreeg Noteboom bij Koninklijke Beschikking de status Hofleverancier, van Koningin Wilhelmina, en werd het bijbehorende wapenschild aan de gevel bevestigd.

In 1998 bestond het bedrijf 250 jaar, dat werd onder andere gevierd met de uitgave van een jubileumboekje met uitsluitend recepten met noten. Inmiddels was ook de bovenverdieping van het pand erbij getrokken en als restaurant ingericht.

In de vroegere patisserie en lunchroom zit nu zo’n 10 jaar het Italiaanse restaurant San Siro.


Bronvermelding foto’s
Oud:
Groepsportret van personeel van Chocolaterie Noteboom, omstreeks 1923
Blitz en Zn, E.A. van / collectie Het Utrechts Archief / 75218
Nieuw:
Voorgevel San Siro, 2017
Daphne Verbeek