Dinner at Six: ‘Dit is onze favoriete manier van uit eten gaan’

Dinner at Six

Bij Dinner at Six zit ik het liefst aan de lange bar, om vanaf een barkruk de open keuken in te loeren. Terwijl ik van de zachte smaak van een oester als aperitief geniet. Het kleine kaartje op tafel, verleidt tot het bestellen van een Spaanse rode Vermouth of een Moscow Mule.

Tekst: Mette Dijkstra
Beeld: Romano de Vries

Drink de wijn die je écht lekker vindt

Voor de onbevangen sfeer stap je uit in Houten. Je kunt het makkelijk lopen, de weg van station naar Herenweg 6. Ook op hakken. Ik was verslaafd, al na de eerste keer dat ik de drempel over stapte. Industrieel is hip, maar eigenaren Bas Mittelmeijer en Jules Hartmann hebben het voor elkaar gekregen dat het ook gezellig is. Aan de bar heb je het beste uitzicht van de zaak. Als je ervan houdt om de koks op de vingers te kijken.

‘Dit is onze favoriete manier van uit eten gaan’, vertelt Bas. Hij stond eerder nooit aan de voorkant, pas bij Dinner at Six heeft hij zich de rol van gastheer aangemeten. ‘Ik zou mij ook niet meer kunnen voorstellen achter de schermen te staan.’ Je jas wordt aangenomen, en je plek netjes gewezen. Een wijnarrangement? Liever niet. Bas: ‘Dat is het ding van tegenwoordig, maar ik vind het leuker als mensen een fles bestellen die ze écht lekker vinden.

Echt niet alle etiquette zijn belangrijk

Alleen de etiquette die Jules en Bas écht belangrijk vinden, gelden. Jules: ‘Iemand moet wel op de juiste manier een fles wijn open kunnen maken.’ Bas: ‘Jezelf kunnen zijn aan tafel is veel belangrijker dan het recht neerleggen van bestek.’ Maar op welk moment en wélk bestek er wordt ingedekt, daar is goed over nagedacht. Bij ieder gerecht een lepel.

‘We werken veel met sauzen, dan is het fijn om een lepel te hebben.’ Kortom: het bord moet leeggegeten kunnen worden. ‘En als gasten het zeggen, dat ze hun bord wel af zouden willen likken, vraag ik mij af waarom ze het niet doen’, lacht Bas. ‘De kwaliteit staat voorop, maar mensen mogen zich in geen geval ongemakkelijk voelen.’

Eet iets wat je anders niet zou kiezen

Jules: ‘Ik houd ervan om creatief te koken, maar ik houd mij nu nog in.’ Het culinaire koken in Houten mag voorzichtig worden opgebouwd, dus gerechten met orgaanvlees staan voorlopig niet op de kaart. En creativiteit mag in het geval van Jules niet verward worden met complexiteit. ‘Het gaat om de smaak van de ingrediënten, daar kun je mensen al mee verrassen. Drie tot vier smaken per gerecht, dat is de max.’

Het menu wisselt vaak, de keuze is beperkt en Jules gaat wekelijks langs bij De Groentenakker in Odijk. Die keuze is niet voor niets beperkt, ‘het daagt mensen uit om iets te eten wat ze nog niet kennen.’ Zelf heb ik de menukaart nog nooit bekeken, en laat ik Jules bepalen wat er op tafel komt. Dat is dan weer mijn favoriete manier van uit eten gaan.

Ontdek ogenschijnlijke eenvoud

Alles kan. Op ongedwongen wijze op goed niveau eten, is wat de jongens waarmaken. Ik lepelde (dat doe ik vaak met mijn vingers) tot nu toe al mijn borden leeg en werd het meest verrast door ogenschijnlijke eenvoud. Zoals de gepekelde en gebrande heekfilet met salsa verde en tomatenbouillon, tijdens de Spaanse wijn-spijslunch op 2 september. Ik denk dat ik toen pas ontdekte hoe tomaat smaakt. Of kán smaken.

‘Dit is wat wij leuk vinden,’ zegt Bas. En dat kan ik alleen maar beamen. Bij Dinner at Six eet ik niet per se nieuwe dingen, maar dingen op een nieuwe manier. Én mijn favoriete wijn staat op de kaart (Blauer Zweigelt), dus graag een fles in plaats van een glas.

Wat er nu op het menu staat

In het huidige menu kun je kiezen voor bijvoorbeeld gebrande makreel met Japanse raapjes en dashi, of wortel met peterselie en zuurdesem. Of eet sukade, zoals je het verwacht én rose gebakken. In het gerecht met gekonfijte koningszwam en een saus van paddenstoelen zit ook aardpeer, ook dat is weer verrassend lekker. O, en eet je liever zoet als voorgerecht? Dan bestel je toch eerst dessert en dan pas je hoofdgerecht. Om af te sluiten met een culinaire borrelhap. Alles kan.

Jules volgde de koksopleiding en liep stage bij prachtige restaurants zoals Wilhelminapark, Karel V en Chateau Les Merles (in Bergerac, Frankrijk). Daarna werkte hij als zelfstandig werkend kok bij o.a. Restaurant Kasteel Heemstede, Wilhelminapark, Karel V en was hij sous-chef bij Amberes.

Bas studeerde Commerciële Economie en deed verschillende ervaringen op als zelfstandig werkend kok bij Houtense restaurants: Plein 22, De Roskam en Bij Teus. In Utrecht was hij te vinden in de keuken van Wilhelminapark, Brass en OpBuuren. Als voorbereiding op een eigen restaurant was hij als freelancer (More Than Food) in te huren als kok, bediening en consultant.

Dinner at Six
Herenweg 6
www.dinneratsix.nl

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Dinner at Six.

Delen

Meer verhalen

Pint Maarten

Op vrijdag 11 november vieren wij Pint Maarten, een initiatief van De Horecaburgemeester om het feest (en de optocht) van Sint Maarten op die dag

Utrecht nacht

Daar ben je weer, stad

Daar ben je weer… Terug van weggeweest. Waar was je al die tijd?Onze Domtoren ging al in quarantaine, ingepakt en wel. Dacht je: wat hij

Lieve horeca,

De horeca. Je kunt er eigenlijk nooit écht afscheid van nemen. Noreen Kaland schrijft in haar column over haar liefde voor de horeca.

De Tien Horeca Geboden

Jullie zitten nog geen vijf minuten of je kunt al door de grond zakken van plaatsvervangende schaamte door het gedrag van je tafelgenoot. In deze column van Noreen Kaland tien dingen die je beter niet kunt zeggen of doen in de horeca.