Tijdens een wandeling door de stad gluur je vast weleens ergens naar binnen… Vele statige panden in Utrecht vragen om een kijkje achter de deur, want wat gebeurt daar toch? We gingen op bezoek bij Huize Molenaar op de Korte Nieuwstraat. Misschien wel het best bewaarde culinaire geheim van Utrecht.

Tekst: Kiki Mossink / beeld: Huize Molenaar

Oprichter Jacob Molenaar begint in 1892 met het leveren van ‘déjeuners, diners en soupers’ aan de upper class van Utrecht. Wanneer de zaken goed gaan, koopt hij in 1900 het monumentale herenhuis aan de Korte Nieuwstraat. Niet alleen om in te wonen, maar ook om ruimtes te verhuren voor feesten en partijen.

Veel hoogstaande promotiediners en recepties vinden hier in die tijd plaats. In de beginjaren alleen voor heren, later ook voor dames en gemengd gezelschap. Zo mochten de president van Nicaragua en prins Bernhard genieten van de kwaliteitskeuken van Huize Molenaar. Het seizoensgebonden menu van toen wisselde soms spontaan: van vers geschoten wild en hét favoriete gerecht van Mejuffrouw Molenaar: ‘poitrine de veau farcie’ (gevulde kalfsborst), tot zelfs grote hoeveelheden pannenkoeken voor een jaarclub die Theehuis Rhijnauwen niet kon bereiken vanwege hevige sneeuwval.

Maatwerk

Het publiek bestaat inmiddels niet meer alleen uit de elite. “We krijgen veel verschillende aanvragen met uiteenlopende wensen. Van een zakelijke bespreking (vaak met diner, omdat vergaderen gewoon een pretje moet zijn) en informele borrel tot verjaardag of huwelijk. We werken op maat, waarbij de persoonlijke behoefte van de gast voorop staat. Wil je elk diner dezelfde ober of een specifiek gerecht waar je zo dol op bent? Dat kan!”

Bijzonder interieur

Huize Molenaar bestaat volgend jaar 125 jaar. In ieder detail is rekening gehouden met het in stand houden van de pracht van het erfgoed. “De tien kamers zijn zorgvuldig gerestaureerd met een hedendaagse twist: gespannen behang, lichte blinds in plaats van zware gordijnen en moderne verlichting. Iedere kamer is voorzien van een beamer en projectiescherm, zodanig weggewerkt dat het niet opvalt. Een huiselijke sfeer, maar wel met klassieke charme en respect voor het monument.”


Meer weten? Kijk dan op de website van Huize Molenaar.