Pop-up restaurant Roost aan de Singel gaat haar derde zomer tegemoet. Alles draait hier om genieten met familie en vrienden, lekker eten in de zon en koken met de Braai, een grote barbecue die op hout wordt gestookt. Wij spreken initiatiefnemer Sidney Rubens.

Tekst: Sjoerd Schokker
Beeld: Sophie van der Kroon

Sidney: “Anderhalf jaar geleden ben ik samen met mijn zakenpartner Robin Zwijnenburg begonnen met het bedenken van een festival dat draait om bbq’en. Ik zag de reclames al voorbijkomen van stoere mannen met bier en een goed stuk vlees. Ik wist dat Paardenveld in ontwikkeling was en wilde daar graag met horeca beginnen. In overleg met POS (Project Organisatie Stationsgebied) en de gemeente is besloten een aanbesteding te maken die we aan de buurt moesten pitchen. Buurtbewoners mochten stemmen over het beste plan voor in hun eigen buurt.”

En toen kwam Daan…

“We zochten iemand die goed met een braai overweg kan, want er zit toch een soort entertainment-element in het koken met zo’n apparaat. Zo kwamen we bij Daan, is eigenaar van STAN&CO en daar zijn ze kneitergoed in grillen met de Josper. Daarom leek het ons een goed idee om hem als partner bij het project te betrekken.”

Het pop-uprestaurant

Roost is een soort buitenplaats waar mensen kunnen samenkomen op een (zonnige)dag. Drankje erbij, kwalitatief goed eten en dan lekker de week doornemen. Dat is eigenlijk ook de vertaling van ‘braai’: één grote open keuken. Je kan aan de bar rondom die braai zitten en kijken naar hoe al het eten klaargemaakt wordt. “Daarmee gaan we ook gelijk terug naar de basis. We gaan bijvoorbeeld alleen bier, fris en wijn schenken. Geen gin-tonics en dat soort dingen. Gewoon een lekkere huiswijn en een goeie biersoort. Dat houdt de inkoop klein voor ons en dat betekent voor de gasten ook een lagere prijs.”

Het restaurant heeft een buurtfunctie. Buurt in de breedste zin van het woord. “Je woont in de binnenstad in een flatje met een frans balkon, dan wil je naar buiten! Eigenlijk zijn parken de nieuwe voortuinen voor jonge mensen. En die plek wil Roost creëren. Midden in de stad, als oase van rust.”


Roost aan de Singel
Paardenveld 1, Utrecht