Het komt vrij weinig voor dat een vrouw eigenaresse én chef is van een restaurant, maar Jitske Jongedijk staat haar mannetje wel in de Utrechtse horecawereld. Ze ging terug naar haar roots en opende het Indonesische restaurant Spekuk. 

Tekst: Annebel Wouters
Beeld: Jacko van Dijke

Ze is opgegroeid met bijna alleen maar neefjes en had altijd mannelijke vrienden en collega’s. “Ik kan het mij bijna niet anders voorstellen. Het zou vreemd zijn geweest als ik schoonheidsspecialiste of hairstylist was geworden. Bij het restaurant dat ik voor Spekuk had was ik one of the guys en nu werk ik met bijna alleen vrouwen. Dat is toevallig zo gelopen. Soms mis ik wel een man in de keuken hoor, met zijn vunzige verhalen, al moet je die meiden ook zeker niet onderschatten!’’

“Koken is mijn ding, dat heb ik van huis uit meegekregen en vind ik het leukste om te doen. Het voelt soms niet eens als werken. Daarnaast zijn indo’s dag in dag uit met eten bezig. Je hebt je avondeten nog niet op en denkt alweer aan wat je volgende maaltijd gaat zijn.’’ Jitske werkte voor verschillende restaurants in Utrecht en Londen en heeft zowel ervaring opgedaan in de Franse als Indonesische keuken. Zo’n vijf jaar geleden kon ze een zaak in de Drieharingstraat overnemen. “Het was een kans die ik wel moest grijpen. Maar waar zeg je ja op? In het begin was het echt een rollercoaster. Koken is één ding, maar bij het ondernemerschap komt zoveel meer kijken.’’

Blijkbaar kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan; na vier jaar De Garde ging Jitske terug naar de Indonesische keuken en opende op dezelfde locatie Spekuk. Bij Spekuk koken ze ‘averechts Indonesisch’ en dat zegt net zoveel over Jitske als over de zaak: authentiek, maar met een eigen twist. Ze is een pittige, en tegelijkertijd hartelijke vrouw, die lekker haar eigen gang gaat. “We koken wat we lekker vinden.”

Spekuk
Drieharingenstraat 10-12
www.spekuk.nl


Over de fotograaf: Jacko van Dijke
Ik ben nooit naar school geweest om fotografie te studeren. Daar heb ik soms wel spijt van. Aan de andere kant denk ik dat het met vrij maakt om te experimenteren, los van regels of tradities. Ik laat me daarom graag leiden door mijn intuïtie. Alles wat ik niet ken vind ik interessant om vast te leggen en te ontdekken. Dat maakt me als fotograaf nieuwsgierig. Ooit word ik oorlogsfotograaf! Klik hier als je meer van Jacko wil zien.