Tekst: Kylie Fletcher
Beeld: Sophie van der Kroon

‘Holy shit, wat er nu op mij afkomt!’, zegt Julian verlegen. Maar oh wat is hij trots. Hij is eigenaar van wijnbar VinVin in de binnenstad en wijn- en eetbar Most in Leidshe Rijn.

“Zodra iemand een vraag stelt, beginnen mijn ogen te twinkelen en kan ik niet wachten om er alles over te vertellen. Je krijgt mijn volledige aandacht. Ik doe ook proeverijen, daar kunnen mensen de achtergrond horen van de wijnen. We duiken er echt in.”

Er is geen wijnkaart bij VinVin. Julian komt bij je zitten, vraagt naar je voorkeuren en laat je proeven, net zolang tot er een wijn gevonden is die het beste bij je past. Daarbij weet hij vol overgave elk detail over de drank, druif, maker, streek en het glas te vertellen. En dat voor een wijnman zonder diploma’s of opleiding in wijn. “Uiteraard heb ik de horecadiploma’s om mijn onderneming te kunnen runnen, maar verder niet. Ik vind sommelier maar een moeilijk woord, het is geen beschermde naam. Iedereen mag zich zo noemen. Ik noem mijzelf daarom liever wijnnerd.”

Wijn tappen

Bij Most ga je zelf aan de slag: er staan ruim honderd flessen in tapsystemen door de zaak. Bij binnenkomst krijg je een pas waar je geld op kunt zetten. Zo kun je zelf op wijnsafari en kiezen voor een proefslokje, half glas of heel glas. Maar uiteraard komt Julian, of een van zijn bevlogen teamleden, met evenveel liefde aan tafel om je te helpen aan een passend glas.

“Alle kennis over wijn heb ik in de afgelopen jaren zelf opgedaan. Maar de passie voor het product zit er al van jongs af aan in. Als klein jochie ging ik al met papa mee naar de wijngaard van de boer in Frankrijk.”

Deze horecatopper heeft na lang zoeken zijn plek gevonden. “Het mooie aan ons vak is dat wij invulling mogen geven aan de vrije tijd van anderen. Ik verkoop daarom geen wijn, ik verkoop gastvrijheid en gebruik daarvoor het mooiste product dat er bestaat: wijn. Wanneer je bij mij binnenkomt, ben ik er voor je. Laat ons als personeel maar alles doen. Dat is voor mij de essentie van horeca. Als je dat door hebt, kun je alles.”


Wijnbar VinVin | Predikherenstraat 19, Utrecht | www.wijnbarvinvin.nl
Wijn- en eetbar Most | Brusselplein 191, Utrecht | wijnbarmost.nl