Twisted Jams redden misvormde groente en fruit

Mirjam en Angela - Twisted Jams

Voedselverspilling tegengaan, de wereld beter achterlaten en mensen inspireren met lekker, duurzaam eten. Dat is het gedachtegoed en de missie van Mirjam van der Werff en Angela Vlot, de dames achter het Utrechtse Twisted Jams. Mirjam en Angela zijn samen ‘echte jam nerds’ en geven afgekeurde groente en fruit een tweede kans door deze te verwerken in verschillende huisgemaakte jam, chutney en relish. Beschikbaar voor particulieren, maar ook vooral op maat gemaakt voor de horeca.

Beeld: Twisted Jams

Scheve aardappels & misvormde bramen

Het jam avontuur begint in 2016, wanneer ze door hun werk bij dezelfde Utrechtse horecazaak – waar Mirjam werkt als bedrijfsleider en Angela als chef – zien hoeveel voedselverspilling er is. Kromme komkommers, te kleine bieten en misvormde bramen zijn voor de producent, groothandel en supermarkt onverkoopbaar omdat de consument om ‘perfecte producten’ vraagt. Hele oogsten te kleine tomaten en scheve aardappels belanden jaarlijks in de vuilcontainer. Te grote radijsjes? Verkleurde appels? Allemaal, hup, de afvalbak in, in plaats van op een bord en in de maag van de consument. Doodzonde natuurlijk, want met de smaak is niets mis.

Mirjam legt uit: “Vooral tijdens cateringklussen zagen we hoeveel goed eten en verse producten er werden afgekeurd en weggegooid. Op basis van wat dan kort of lang houdbaar is, maar ook vanwege de vraag naar identieke gerechten. Ook kwamen we erachter hoeveel oogsten voor boeren en telers onverkoopbaar zijn, als de producten een net iets andere vorm of kleur hebben, of een paar millimeter te groot of te klein zijn. De boer teelt de boel uiteraard wel, maar krijgt er dus niets voor betaald. Plus al dit goede voedsel wordt gewoon weggegooid. We dachten beide ‘dit kan beter’, staken de koppen bij elkaar en besloten ons steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. We moesten een manier vinden om afgekeurd groente en fruit een tweede kans te geven en te verwerken tot een (langer) houdbaar, lekker product met zo weinig mogelijk verspilling. Zo kwamen we op het idee om bijzondere smaken samen te voegen tot een mooi product. Twisted Jams werd geboren en ondertussen zijn we alweer ruim 4 jaar bezig!”.

Roodgloeiende telefoon bij voorspelde hagel

Twisted verwerkt allerlei fruit en groente in hun condimenten, afkomstig van lokale, duurzame telers en boeren. “Wij noemen het tweede kans grondstoffen en proberen met zo weinig mogelijk verspilling onze producten te maken. Voor ons maakt het niet uit hoe iets geleverd wordt of eruit ziet: de vorm zie je in ons eindproduct toch niet terug. Dus scheef, klein, groot of misvormd, alles wat anders weggooit wordt, krijgt hier een tweede kans. Om de keten zo duurzaam en eerlijk te maken, betalen we voor alle grondstoffen die we verwerken. Dat is voor ons niet meer dan logisch. Dat er geen afzetmarkt voor bepaalde producten is, en ze anders in de afvalbak verdwijnen, wil niet zeggen dat wij de hardwerkende boer er niet voor zouden moeten betalen. Je betaalt gewoon voor wat je verbruikt en gebruikt; we nemen niets gratis aan. Wanneer er een hagelbui voorspeld wordt, staat de telefoon bij ons al roodgloeiend, omdat de boeren weten dat ze met hun ‘verpeste’ oogst bij ons terecht kunnen”, legt Mirjam uit. 

Voedselverspilling tegengaan binnen een duurzame en eerlijke keten. Twisted Jams verwerkt groente en fruit tot jams, chutney, relish en jelly's.

“We proeven zelf elke pan. Écht alles!”

Mirjam en Angela hebben alles in eigen beheer. Van productie, het schoonmaken van groente en fruit, labelen, tot inpakken en de distributie, alles doen de dames zelf.. “We staan zelf in grote pannen te roeren en proeven echt alles wat we maken, om een constante smaak en kwaliteit te garanderen. Onze producten zijn high-end en bijzonder van samenstelling. Denk bijvoorbeeld aan Aardbei & Limoncello of Perzik & Liquor 43. Maar ook een geredde rode bieten relish, biet-sinaasappel-steranijs jam en peer five spices. Vanaf het begin wisten we zeker dat we alles behalve mierzoete aardbeienjam wilden maken, en dat doen we dus ook zeker niet. Ondertussen weten we dat je van vrijwel alles jam kunt maken, alleen meloen is ons nog niet gelukt!”, vertelt Mirjam lachend.

Omdat de dames met ‘waste’ werken; weten ze vaak pas last-minute wat er die dag binnenkomt en verwerkt kan worden. Standaard hebben ze ongeveer 25 verschillende smaken op voorraad, met een ‘big five’ vast in het assortiment (Peer-vanille jam, Appel-caramel-zeezout jam, Pittige paprika jam, Spicy tomatenjam en Rode uien relish met tijm), vanwege een grote toevoer van bepaalde grondstoffen. De rest bestaat uit seizoensgebonden groente en fruit en producten die op maat gemaakt worden. 

95% omzetverlies tijdens lockdown

De producten van Twisted zijn voor particulieren te koop door het hele land in delicatessenzaken en  buurtwinkels, maar de dames produceren vooral ook op maat: voor de horeca. Toen op 16 maart 2020 in een klap deze horeca dicht moest door de corona-lockdown, raakte Twisted 95 procent van hun reguliere omzet kwijt. Een enorme domper, waardoor ze gedwongen werden hun creativiteit in te zetten en nieuwe manieren te vinden om omzet te genereren. “Normaal gesproken is het tijdens de eerste maanden van het jaar rustig, net zoals het ook rustig is in de horeca. Onze piek begint in april. We hadden in maart daarom al veel voorraad klaarstaan. Het was vooral een hele rare periode, we voelden we ons echt ondernemer zonder bedrijf. Daar zit je dan ineens thuis, met de kids. Gelukkig zijn wij vrij flexibel en zijn we direct dichtgegaan en gestopt met produceren. We maakten ons vooral zorgen om de horeca; om de leuke restauranteigenaren waar we een goede band mee hebben.”

“Er zijn allerlei initiatieven en nieuwe samenwerkingen op ons pad gekomen, zoals verschillende maaltijdboxen waar onze producten in voorkwamen. Heel tof, want hierdoor hebben we niet alleen een deel van onze voorraad alsnog verkocht, maar hebben ook veel nieuwe mensen ons merk leren kennen. Ook hebben we online een deel van onze voorraad kunnen verkopen aan particulieren en doordat de delicatessenzaken wel open bleven, was daar gelukkig wel vraag. Ook werden we er zelf lekker creatief van. Zo hebben we nieuwe etiketten ontworpen en bedacht hoe we ons productieproces konden optimaliseren en hoe we voortaan slimmer zouden kunnen produceren. Ondertussen staan we nu gelukkig weer heel blij met z’n tweeën in de pannen te roeren, lekker te produceren en komt alles langzaam maar zeker weer op gang!”, zegt Mirjam.

Twisted op je bord

De producten van Twisted zijn in meer dan 40 steden door het hele land te vinden. Wil je weten waar? Klik hier. In Utrecht kun je onder andere bij The Greenhouse, Stayokay Neude, Goesting en Koffie&Ik producten van Twisted op de kaart tegenkomen. In de kerstperiode van 2020 doet Twisted mee aan het kerstpakket van Utrecht Made, meer daarover vind je op: www.utrechtkerstpakket.nl

Nieuwsgierig naar een jam op maat? De dames van Twisted Jams denken graag met je mee en ontwikkelen jam, chutney en/of relish voor de mooiste smaakcombinaties in jouw gerechten.

Twisted Jams
www.twistedjams.nl
mirjam@twistedjams.nl / angela@twistedjams.nl

Delen

Meer verhalen

Pint Maarten

Op vrijdag 11 november vieren wij Pint Maarten, een initiatief van De Horecaburgemeester om het feest (en de optocht) van Sint Maarten op die dag

Utrecht nacht

Daar ben je weer, stad

Daar ben je weer… Terug van weggeweest. Waar was je al die tijd?Onze Domtoren ging al in quarantaine, ingepakt en wel. Dacht je: wat hij

Lieve horeca,

De horeca. Je kunt er eigenlijk nooit écht afscheid van nemen. Noreen Kaland schrijft in haar column over haar liefde voor de horeca.

De Tien Horeca Geboden

Jullie zitten nog geen vijf minuten of je kunt al door de grond zakken van plaatsvervangende schaamte door het gedrag van je tafelgenoot. In deze column van Noreen Kaland tien dingen die je beter niet kunt zeggen of doen in de horeca.