[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Broodje Mario is een fenomeen dat bekend is door heel de stad en ver daarbuiten. Het Italiaanse familiebedrijf doet waar het goed in is: de hele dag kraakverse Italiaanse bollen bakken.

Tekst: Tim Marringa
Beeld: Portret, Tim Marringa/broodje, Bakkerij Mario[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Als de deur van de bakkerij opengaat, komt een wolk van meel en de geur van versgebakken brood je tegemoet. Hier wordt hard gewerkt en driftig in het Italiaans gepraat. ‘De bakkerij is een familiebedrijf’ vertelt Mario Nistro. ‘Mijn vader begon het bedrijf in 1976. Ik ben de oudste zoon en heb het bedrijf overgenomen, geheel volgens Italiaanse traditie. Nog steeds werken er veel familieleden en twee Italiaanse dorpsgenoten van mijn vader in het bedrijf. De oude Mario overleed in 2013. Voor het bedrijf en de mensen om hem heen betekende hij alles. Hij was de motor achter het bedrijf en heeft zijn hele leven ongelooflijk hard gewerkt.’[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”457″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”45px”][vc_single_image image=”4538″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space][vc_column_text]

Van Monte San Biagio naar de Oudegracht

In 1975 raakte Mario Nistro, als drummer van een band die door Europa toerde, in Utrecht verzeild. Nistro’s oorsprong ligt in het Italiaanse Monte San Biagio, een kustplaatsje tussen Rome en Napels. Middeleeuwse kastelen, uitgestrekte wijngaarden en de saffierblauwe zee vormen het toneel van de herkomst van de bakkerij. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

Een begrip in de stad

Toch verkoos Nistro een plek op de Utrechtse Oudegracht boven la bella Italia. ‘Mijn vader introduceerde het mediterrane gevoel in het Utrechtse straatbeeld. Vandaag de dag is eten op straat van gespecialiseerde foodtrucks en kraampjes helemaal in.’
De versgebakken Italiaanse bollen van Mario zijn rijkbelegd met kaas, salami, chorizo, rauwkost en pepers. Iedere Utrechter kent het, aan het recept is de afgelopen jaren weinig veranderd. ‘We werken ambachtelijk. Nergens in Utrecht vind je broodjes die zo vers uit de oven komen en ter plekke voor je worden belegd. Het deeg wordt met de hand gekneed en het brood wordt de hele dag door gebakken. We werken elke dag weer hard om onze kwaliteit en ambacht ook de komende jaren door te zetten.’

Broodje Mario
Oudegracht 130-132
www.broodje-mario-utrecht.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]