[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”25px”][vc_column_text]Hoi, ik ben Emma van Wichen en het is niet gek dat mijn allereerste woordje ‘eten’ was. Geef mij maar een lekkere hamburger, een pan mosselen of een goede saté met vette klodder pindasaus, daar word ik gelukkig van.

De laatste tijd is er een soort hype gaande; eten zonder gebruik van dierlijke producten. Denk aan eten zonder vlees, vis, maar ook melk, eieren en kaas. Eten zonder al die lekkere producten?! Wat is daar nog lekker aan? Mij lijkt het helemaal niks. In de rubriek ‘What the V?!’ ga ik langs zaken in de regio op zoek naar de lekkere kant van vega(n).

Tekst/beeld: Emma van Wichen[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Horecaondernemer Danny Simon is door zijn Surinaams-Indonesische achtergrond opgegroeid met veel lekker eten. Zo haalde zijn moeder kip en melk bij de lokale boer en kookte met verse producten. Het is dus niet vreemd dat Danny dit heeft verwerkt in BROEI. Alleen de kip blijft weg, want het restaurant is volledig vegetarisch. “Het is minder goed voor de wereld om veel vlees te eten. Wij dragen daarom graag ons steentje bij om dit te verminderen.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]“Toen we het concept van BROEI bedachten, wilden we er een plek van maken waar wij zelf ook graag heen willen gaan. Een soort ontmoetingsplek met een relaxte sfeer. Ik houd helemaal niet van hokjes plaatsen, maar we worden zeker een hipstertent genoemd. Maar er komen ook oudere dames langs die in de buurt wonen. Er zijn soms van die dagen dat het hele restaurant vol zit met vrouwen. Ik heb ook het idee dan vrouwen wat bewuster omgaan met waar en wat zij eten, dat zij eerder voor een veganistisch of vegetarisch restaurant kiezen.”

Niet volledig vegan

“We zijn een vegetarisch restaurant, maar proberen zoveel mogelijk veganistisch te zijn. Ik denk dat zo’n veertig procent van onze menukaart veganistisch is. Maar ik wil nog niet naar de volle honderd procent. Vaak krijgt een gerecht net iets meer smaak als ik een eitje gebruik of een beetje boter toevoeg. Het gaat mij om het creëren van  een goed en lekker gerecht, dan vind ik het niet erg als er voor een klein deel een dierlijk product gebruikt wordt.”

“Daarnaast proberen wij gerechten zo vegan mogelijk te maken. We hebben een burger gemaakt van bonen met veganistische cheddarkaas. Als mensen veganistisch zijn en het gerecht dat zij kiezen is dat niet, dan zorgen wij ervoor dat alle dierlijke producten weggehaald worden.”

Eekhoorntjesbroodcake met chocola en gefermenteerde pruim

“Onze gerechten wisselen iedere twee maanden, dan is het tijd voor een nieuwe kaart. Alle koks en wij als eigenaren geven input voor nieuwe gerechten. Maar uiteindelijk is het onze chef die het bepaalt. We hebben een ideeën boek, waar wij alle lekkere gerechten in zetten. De chef weet welke smaken lekker samengaan en samen met zijn team weten welke de lekkerste zijn. Ik heb zelf ook veel ideeën voor nieuwe gerechten, maar ik weet hoe het voor een chef voelt als de baas zich er telkens mee bemoeit.”[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

View this post on Instagram

Nog eentje dan; miso-aubergine / kleefrijst / Thaise basilicum / bokchoy / gefermenteerde pruim 🙃 #broei

A post shared by BROEI UTRECHT (@broei.utrecht) on

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]

Smaakvolle combinaties

“Op dit moment ben ik erg fan van de aubergine met kleefrijst, Thaise basilicum en bok choy met gefermenteerde pruim. Dat is gewoon een superlekker gerecht met goede smaakcombinaties. Daarnaast is de eekhoorntjesbroodcake met chocola ook een favoriet. De combinatie van paddenstoelen met chocolade kan nogal vreemd klinken, maar het heeft beiden een wat aardse smaak en dat combineert extreem goed. Net als dat koffie en chocolade in dezelfde smaakcategorie zit. Die combinaties kloppen gewoon.”

Niet vies van vlees

“Ik houd heel erg van vegetarisch eten, maar af en toe een stukje vlees vind ik ook lekker. Ik moet zeggen dat ik het meest vegetarisch of veganistisch eet. Zo kan ik makkelijk een week lang zonder vlees of andere dierlijke producten. Maar ik heb ook twee kinderen en hen wil ik niet laten opgroeien met alleen maar peulvruchten. Ik wil dat zij alle vitaminen en andere goede stoffen binnenkrijgen, dus ik vind dat een stukje vlees daar ook bij hoort. Ik koop dan wel echt goed vlees, bijvoorbeeld van een lokale boer. Dan bakken we samen lekker een hamburgertje thuis. Ook als ik in een restaurant zit, eet ik gewoon wat de chef maakt. Als daar dan een gerecht met een mooie vleesbereiding tussen zit, zeg ik daar zeker geen nee tegen.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_separator type=”normal”][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]BROEI
Oosterkade 24
www.broei-utrecht.com
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”25px”][vc_column_text]Reserveer hier[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]