[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Hoi, ik ben Emma van Wichen en het is niet gek dat mijn allereerste woordje ‘eten’ was. Geef mij maar een lekkere hamburger, een pan mosselen of een goede saté met vette klodder pindasaus, daar word ik gelukkig van.

De laatste tijd is er een soort hype gaande; eten zonder gebruik van dierlijke producten. Denk aan eten zonder vlees, vis, maar ook melk, eieren en kaas. Eten zonder al die lekkere producten?! Wat is daar nog lekker aan? Mij lijkt het helemaal niks. In de rubriek ‘What the V?!’ ga ik langs zaken in de regio op zoek naar de lekkere kant van vega(n).

Tekst en beeld: Emma van Wichen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

The Vegan Gorilla

Voorheen heette het restaurant Van de Straat. Totdat eigenaar én chef Thijs Afink de zaak afgelopen juni omtoverde tot een veganistische gorilla. “Al een tijd lang wilde ik een vegan-restaurant omdat ik wilde bewijzen dat je geen dier hoeft aan te raken om ‘fucking’ lekker te koken. De aarde geeft ons zoveel lekkere dingen”, vertelt Thijs.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_column_text]“‘Van de straat’ was ook helemaal biologisch en een heel groot deel al veganistisch en vegetarisch. Ik durfde het eerst nog niet aan om volledig naar veganistisch over te gaan, want ik wilde iedereen in de wijk een plezier doen. Toen dacht ik; ‘Waar ben ik mee bezig joh, ik zit iets te doen voor anderen’.

December vorig jaar wilde ik een kerstmenu aanbieden. Om mij heen in de wijk zag ik vooral vier of vijf gangen. Veel vlees, een beetje vis en onderaan het menu een paar vegetarische opties. Toen wilde ik een tegengeluid geven. Het is toch zonde om in de maand van barmhartigheid veel dieren te moeten doden? Dus ik serveerde een veganistisch 8-gangen menu. Het bleek een daverend succes, mensen kwamen uit alle delen van het land. Ik denk ook dat het er nu de tijd voor is. Mensen hebben meer interesse voor vegan. Of in ieder geval niet meer iedere dag vlees.” [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”50px”][vc_single_image image=”3953″ img_size=”large” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_single_image image=”3954″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”60px”][vc_column_text]

Angst voor vegan

“Samen met Jasper Visser besloot ik om het restaurant om te gooien. En dat is veel werk! Ik moest alle etiketten goed nalezen om de precieze ingrediënten te checken. Daar schrok ik van. Er is bijvoorbeeld bijna nergens meer chocola zonder melkpoeder te krijgen. Maar: het is gelukt om het restaurant 100% vegan te maken.”

“Mensen hebben een bepaalde angst voor veganistisch eten. Het idee heerst dat het heel suf is en helemaal niet lekker. Mijn missie is niet om iedereen vegan te laten eten, maar om gasten bewust te maken van er is wat aan de hand met de aarde. Als lekker uit eten gaat, bestel dan niet altijd alleen vlees en vis. Veganistisch eten kan hartstikke lekker zijn. Bijna alle niet-vegan gasten zeggen na een bezoek aan The Vegan Gorilla vaker vegan te gaan eten. Ze zeggen nooit dat het niet te vreten is.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_column_text]

Spaghetti bolognese

“Het is leuk om gerechten zo na te bootsten alsof het lijkt dat het niet veganistisch is. Mijn lievelingsgerecht is ‘Ssst.. The Super Special Spaghetti from Thijs’. Het gerecht heeft dezelfde structuur als een spaghetti bolognese, maar dan compleet vegan. Voor het gehakt boots ik de structuur na met verpulverde kastanjechampignons en walnoten. Tomaat erdoor én bovenop wat veganistische kaas, gemaakt van kokos. Ik denk dat als ik mensen blind zou laten proeven dat negentig procent van hen het niet zouden merken.”
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3955″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

Geen vegan chef

“Het klinkt misschien gek, maar ik ben zelf geen veganist. In principe eet ik alles, als ik maar weet waar het vandaan komt. Ik kan rustig een biefstuk bestellen. Maar restaurants waar ze 5 of 6 vleesgerechten aanbieden, daar moeten we wel echt vanaf als we willen blijven eten. Je zult straks geen ‘All you can eat spareribs’ meer hebben, hoop ik. Ik denk dat deze vegan-hype niet tijdelijk is, maar een oprecht bewustwordingsproces. En hopelijk is het straks meer standaard. We heten nu bijvoorbeeld nog The Vegan Gorilla en misschien is dat straks niet meer nodig. Dat we gewoon The Gorilla heten.”[/vc_column_text][vc_separator type=”normal”][vc_column_text]The Vegan Gorilla
Surinamestraat 5, Utrecht

www.thevegangorilla.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]