Kontjes&Sneetjes: ik desem / jij desemt / wij desemen

Kontjes & Sneetjes Zuurdesembrood

Het maken van brood is uitgeroepen tot de populairste hobby in quarantaine – en niet voor niets! Zuurdesembrood maken kost tijd en aandacht. Precies waar je nu massa’s van hebt. Femke van Kontjes&Sneetjes start met de beginnerscursus How To Desem. Wij spraken deze bevlogen bakster.

Beeld: Charlotte van den Arend

Waar komt jouw liefde voor het vak vandaan?

“Mijn zuurdesem-liefde komt door een doorgeef starter van Simon die me aan het werk zette zo’n vijf jaar geleden. Inmiddels is deze materie vereeuwigd op The Quest For Sourdough. Ik ben toen begonnen met bakken en nooit meer gestopt. Al jaren ben ik trotse aanhanger van de Slow Food Movement en heb mijn heil gevonden in puur, gezond en smaakvol brood maken. Werken met een korte keten en zo lokaal mogelijk brood maken. Je eet anders als je meer weet over het proces en het eindresultaat. Kontjes&Sneetjes is een echt nachtkastje-idee. Het leek me vet om een bakkerij te hebben die Kontjes&Sneetjes heet.”

En waarom dan nu een leertraject?

“Ik vertel jaren, tijdens de workshops How To Desem, over het belang van duurzaam en eerlijk eten. Nu merk ik dat er behoefte is aan meer oefenruimte en meer kennisdeling en ik ben blij wanneer mijn pupillen hun eigen broodjes trots aan me laten zien. Daarom heb ik besloten minder broden te gaan verkopen en meer energie te steken in het zuurdesemproces aan de man te brengen.”

En nu kan iedereen dat leren en ervaren!

“Klopt, op onze gloednieuwe locatie (Kaffeetaria) zijn we begonnen met de beginnerscursus How To Desem. In drie uur leer je de basis om thuis aan de slag te gaan met zuurdesem. In het basispakket zit een starter, voeding, een kant-en-klare broodmix en de handleiding inclusief receptuur. Samen gaan we in een groep tot 10 personen aan de slag.”

Voor wie is de cursus?

“Voor iedere bevlogen thuisbakker. Dat kan een kok zijn die graag zijn eigen brood voor zijn gasten wil bakken of een vader die in het weekend zijn gezin wil verwennen. Op veler verzoek kun je dit najaar ook online terecht voor 1-op-1-maatwerk. Je korte stage, in-between-jobs-project of gewoon je inner brood nerd botvieren in een veilige omgeving op momenten die jou uitkomen.

En als je de basis al in de vingers hebt?

“Na de zomer gaan we van start met de vervolgcursus waarbij je niveau getest zal worden en je tools in handen krijgt om de sterren uit de hemel te bakken. Je leert de fijne kneepjes van het fermentatieproces en ik geef je advies op gevorderd niveau.”

Heb je tot slot nog iets wat je de mensen mee wilt geven?

“In iedereen schuilt een zuurdesembakker!” 

Op 14 juni en 21 juni geeft Femke weer cursus. Wil je op de hoogte blijven? Klik hier

Kontjes&Sneetjes (Facebook en Instagram)
Saffierlaan 10, Utrecht

Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer verhalen

Dateleed

De wandel dates van tegenwoordig geven ons heimwee aan de tijd dat de horeca nog open was. Daten in de horeca. Iets waar we uren over kunnen praten, Noreen schrijft erover.