[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”25px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]De horeca en eten is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook in het verleden speelde de horeca al een grote rol. In de rubriek Café Nostalgia blikken we terug op de échte en oudste Utrechtse horeca. We gaan terug naar meer dan honderd jaar geleden. Toen De Morgenster voor het allereerst zijn deuren opende.

Tekst: Sara Melkert
Beeld: collectie Het Utrechts Archief, fotograaf D.C. Goosen
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]In 2016 bestond Café de Morgenster exact honderd jaar. In dit café aan de Oudegracht is van alles te beleven. Optredens tijdens het Smartlappenfestival, maar ook exposities van kunstenaars of fotografen. Hoewel het café al oud is gaat het zeker met de tijd mee. Zo worden er volop berichten op Facebook geplaatst en is er regelmatig wat te beleven tijdens evenementen in de stad. Al 30 jaar zijn eigenaren Chris Ter Horst en Bo van Benten vrijwel iedere dag in het café te vinden. Ook zijn twee vaste werknemers al meer dan vijf jaar in dienst. Veel stamgasten komen er nog langer.

Sinds 1581

Het pand van De Morgenster is gebouwd in de zestiende eeuw. Het was toen een woning. De oudste vermelding van het pand is te vinden in het Utrechts Archief van het jaar 1581. Toen zat slagerij ‘De Drie Hammen’ in het pand. Waarschijnlijk werd er toen al drank geschonken. Ook de naam van het huidige café zat er al vroeg in. In de zestiende eeuw was er in de straat een brouwerij genaamd ‘De Ster’. In 1900 vestigde slijterij ‘De Morgen’ zich in het huidige pand van De Morgenster. Ook dit is terug te vinden in de archieven. In 1916 begonnen de toenmalige eigenaren ‘Café de Morgenster’.

Volgens het Utrechts Archief vond er in maart 1959 een brand plaats in het café. Over de details is verder niets bekend. In 2013 brak er brand uit in de monumentale woning naast het café. Daarbij raakte niemand gewond.

Huiskamer

De Morgenster is ‘een huiskamer voordat je naar huis gaat’. Wat het zo uniek maakt volgens hen is het een-op-een-contact tussen de gasten en de barman of barvrouw. Die persoonlijke aandacht en gastvrijheid, gepaard met een ruim drankenassortiment, maken De Morgenster uniek. Tegenwoordig vinden niet alleen stamgasten, maar ook toeristen en nieuw publiek jong en oud, hun weg naar het café.

Café de Morgenster. Genieten doe je in dit oude bruine café aan de Oudegracht, van de speciaalbieren en van het publiek. De muziek staat niet te hard, een gesprek is zo begonnen. Met een bekende, of met de barman/-vrouw. Al honderd jaar de knusse huiskamer van de stad.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_separator type=”normal”][vc_column_text]Café De Morgenster
Oudegracht 323

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

creative content & Social media

STAGIAIR GEZOCHT

4 dagen per week (startdatum in overleg)