[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”25px”][vc_column_text]Denkend aan een terrine zie ik een prachtig gelaagde, kleurrijke plak voor me. De heerlijke terrine die mijn moeder vroeger maakte bestaat uit kip, boontjes en tomaat. Het woord terrine klinkt misschien ouderwets, maar gaat eigenlijk gewoon met de tijd mee! Een ode aan de hedendaagse terrine.

Tekst/beeld: Emma Metz[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”10px”][vc_single_image image=”5243″ img_size=”350×450″ qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Traditioneel

De naam terrine komt van het woord ‘aarde’, ‘terre’ in het Frans. Vroeger werden terrines, hoe toepasselijk ook, in een schaal van aardewerk gemaakt. Tegenwoordig vind je ze in allerlei vormen en zijn we als makers niet gebonden aan de rechthoekige vorm van de ouderwetse schaal. Wel zijn de meningen nog verdeeld over of de terrine geserveerd moet worden in de schaal of als losse plak op een bord.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Ik zou zeggen: snij de terrine in een plak! Of haal ‘m in ieder geval uit de vorm, zodat je de structuur, gelaagdheid én liefde van het gerecht kunt zien. Naast de smaak, wil het oog natuurlijk ook wat. En niks is mooier dan een goed gemaakte terrine.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Soortgenoten

Je hebt allerlei verschillende soorten smaken terrines. Zo heb je terrines met varkensvlees en pruimen of kip met boontjes. Of ga voor vegetarisch, van bijvoorbeeld ui, wortel en savooikool. Liefhebbers van paté zullen dit ook lekker vinden. Het heeft dezelfde structuur, is vol en romig van smaak, en is (in tegenstelling tot paté) nog lekkerder als ‘ie een beetje verwarmd is. De gelatine, het belangrijkste ingrediënt van het gerecht, mag niet ontbreken en zorgt voor de vastigheid.

In de horeca zal je de terrine waarschijnlijk terugzien in de vorm van een dessert. Daar denk je misschien niet meteen aan, maar zoet kan ook. Een soort pudding met laagjes. Denk aan aardbeien met crème Anglaise of speculaas met abrikoos.

Verrine

De kleine variant van de terrine heet een ‘verrine’. In een glas gemaakt en geserveerd, met dezelfde kenmerkende laagjes.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”40px”][vc_single_image image=”5232″ img_size=”350×450″ qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_separator type=”normal”][vc_column_text]Emma Metz is afgestudeerd fotografe met een fictief kookboek ‘Of je worst lust’, waarin ze zich richt op (mogelijk) future food. Haar werk kenmerkt zich door het gebruik van veel kleur, licht en aparte samenstellingen. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row]