[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”25px”][vc_column_text]Het witte goud, oftewel: de asperge. Wanneer de zon zich laat zien en de bloesem tevoorschijn komt, dan begint het bij mij te kriebelen. Zijn de asperges er al? Het zit in mijn genen, want mijn opa en oma eten vanaf deze maand tot eind juni elke zondag asperges. Dan stapt mijn opa van negentig op zijn fiets en rijd hij naar de “mart”, zoals hij de markt noemt. Als het weer het toelaat tenminste.

Tekst/beeld: Emma Metz[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Traditioneel

Officieel is het aspergeseizoen van de tweede donderdag van april tot 24 juni. Dit jaar zijn we er eerder bij en wijken we iets af van de vaste data. Het officiële seizoen is kort, maar dat is ook nodig, omdat (met name de witte) asperges veel tijd nodig hebben om te groeien.

De witte asperge is het meest bekend. Deze groeit in een aspergebed waar hij de hele groeiperiode onder een deken van aarde zijn uiterste best aan het doen is om 22 centimeter lang te worden. Hij ziet geen daglicht, vandaar ook de witte kleur. Omdat het groeiproces zo lang duurt, is de witte asperge ook een stuk duurder dan bijvoorbeeld de groene asperge. Dat verklaart meteen waardoor de naam “het witte goud” is ontstaan.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”10px”][vc_single_image image=”5553″ img_size=”350×450″ qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Zeldzaam

De meest zeldzame asperge is de paarse. Deze groeit, net als de groene asperge, boven de grond en geniet dus ook erg van de nodige zonnestralen. De paarse asperge is het meest zoet van alle drie de soorten. Hij heeft een hoog suikergehalte en is niet bitter. Mocht je ‘m vinden, hij smaakt rauw heerlijk door een salade.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Tip

Wikkel de asperges in een vochtige doek en leg ze in de koelkast, dan kun je ze twee tot drie dagen bewaren.

Als je toch al asperges gaat eten, kook dan de schillen met de asperges mee, bewaar het vocht en een paar stukjes van de asperges. Je kan hier namelijk heerlijk aspergesoep van maken! Zo kun je optimaal geniet van al het witte goud dit seizoen.

* Wees niet zuinig met schillen, want harde schilresten wil je vermijden.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”5556″ img_size=”350×500″ qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_separator type=”normal”][vc_column_text]Emma Metz is afgestudeerd fotografe met een fictief kookboek ‘Of je worst lust’, waarin ze zich richt op (mogelijk) future food. Haar werk kenmerkt zich door het gebruik van veel kleur, licht en aparte samenstellingen. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row]