Mijn eerste eigen horecazaak. En toen kwam corona.

Elza Voorhorst - eigenaar FIG Food and Gym Bar Utrecht

Als jonge Brabander riep ik vanaf mijn twaalfde al dat ik een eigen restaurant ging starten. Ik had natuurlijk geen idee wat dit precies zou worden, maar dat ik dit wel eens even ging regelen was een gegeven. Na op 25 jarige leeftijd mijn zomer te hebben doorgebracht tussen de worsten en pullen bier als manager van een barbecue-restaurant, spookte het idee van een Food & Gym Bar voor het eerst door mijn hoofd.

Beeld: FIG Food & Gym Bar

Dat was in een tijd waarin je als vegetariër tevreden was als er een broodje hummus op de kaart stond en vegans in het hoofd van de gemiddelde Nederlander nog ver over de grens in de bergen op sokken in sandalen liepen. Voor mij was fit zijn eigenlijk altijd al heel leuk. Van veel sporten zat ik lekker in mijn vel, maar een goed glas rode wijn met blauwe kaas was een geluksmoment dat je me nooit zou zien overslaan. 

Dit was de rode draad binnen het plan. Je lekker fit voelen, maar zeker niet te moeilijk doen. Inspirerende sportlessen en matcha lattes waren in Amsterdam overal te vinden, maar ook in onze hoofdstad was de combinatie van een volledig restaurant en sportlessen niet aanwezig. Na flink wat marktonderzoek was de beslissing snel gemaakt. Zoek een partner met een flinke dosis humor, connecties binnen de branche en ervaring; check. Schrijf je bedrijfsplan en leer je doelgroep kennen; check. Zou de bank mee willen werken en gaan we een pand vinden in het overvolle Utrecht? Ook dat nog.

Wildwaterbaan

Na 2,5 jaar plannen maken en met voldoende klus-ervaring om beginnend aannemer op mijn CV te kunnen zetten was het zo ver. We hadden het kale pand op de Kaatstraat volledig omgetoverd tot een licht, open restaurant met een zaal voor onze sportlessen en stortdouches om het de sporters aan niets te laten ontbreken. Een mooie menukaart met gerechten inclusief opties voor vegetariërs en vegans én inspirerende full-body trainingen in de sportzaal. Op 8 mei 2019 openden we onze deuren en stortte ik in de wildwaterbaan van het eerste jaar van een eigen onderneming. Geen enkele dag was saai. We kwamen er pas na een dag achter dat onze lessen ‘Burn & Body’ in een nieuw boekingssysteem waren vertaald naar ‘Brand & Lichaam’. Twee keer een volledig dienblad met volle flutes over dezelfde tafel met jonge moeders zien gaan, omdat de meiden in de bediening nog nét niet volledig ingewerkt waren. Regelmatig op mijn knieën in de kleedkamers zitten met een berg natte handdoeken omdat de douches weer eens overstroomd waren. En wat doe je dan? Altijd blijven lachen.

En toen was daar corona

En dan heb je ineens tijd om te reflecteren en te kijken waar je eigenlijk staat. Na een jaar als jonge ondernemer ben ik trots op wat we hebben bereikt; het trouwe en betrokken team en de vaste klantenkring die we hebben opgebouwd, én de energie die ik blijf houden om door te willen blijven ontwikkelen. Veel plannen waar er een paar van werken en ook een hoop niet. Met de start sta je zo nu en dan alleen in een lege zaak en op sommige dagen kan je niet anders dan je dit persoonlijk aantrekken. Want alles in mijn zaak zijn mijn ideeën en als mensen die niet leuk vinden, vinden ze mij vast ook niks. Een jaar waarin ik fouten heb gemaakt, waarin ik heb moeten schaven aan ons oorspronkelijke bedrijfsplan – omdat de omzetten achterbleven – en ik nu voor keuzes sta die ik niet voor mogelijk had gehouden toen we begonnen.

Gelukkig mogen we weer buiten lessen geven met gepaste afstand en spreek ik daar nog een hoop van onze vaste gasten. De opmerkingen die hier voorbij komen zijn: van “Ik ben zo blij dat ik weer mag sporten, ik word gek thuis” tot “Ik mis het om gewoon weer eventjes in een cafeetje te kunnen werken” of “Ik mis mijn cappuccino met havermelk tijdens mijn wekelijkse werken-in-FIG dag”.

Een groot gedeelte van onze gasten in het restaurant zijn onze eigen sporters en van de sportscholen uit de buurt. Vanaf 1 juni mochten de restaurant weer open, maar de sportscholen bleven dicht. Open gaan als restaurant met veelal sporters lag ver af van rendabel en dat zag ik niet zitten. Dus wachten we dan maar gewoon tot we misschien de helft van onze huidige sporters mogen verwelkomen in de lessen? Gaan we zitten wachten tot we weer mogen doen waar we goed in zijn of gooien we ons concept om?

Ook hier was de beslissing snel gemaakt. Vanaf 1 juni zijn we opengegaan met FIG als co-working space. Een veilige plek om te werken weg van thuis. Samen werken in ons prachtige lichte restaurant met gelijkgestemden, op veilige afstand. Onbeperkt koffie, thee en fruitwater en wij verzorgen je ontbijt of lunch. Je mag zo nu en dan tegen een bokszak aanslaan in de sportzaal. En natuurlijk krijg je met je co-working maandabonnement korting op onze sportabonnementen.

Ondernemen is nooit saai en de kunst is om niet bij de pakken neer te gaan zitten maar kansen te blijven zien en om hier weer met volle energie in te gaan. Wat er ook op me af gevuurd gaat worden; ik red me wel. 

FIG Food & Gym Bar
Kaatstraat 173, Utrecht
www.holyfig.nl

Delen

Meer verhalen

Pint Maarten

Op vrijdag 11 november vieren wij Pint Maarten, een initiatief van De Horecaburgemeester om het feest (en de optocht) van Sint Maarten op die dag

Utrecht nacht

Daar ben je weer, stad

Daar ben je weer… Terug van weggeweest. Waar was je al die tijd?Onze Domtoren ging al in quarantaine, ingepakt en wel. Dacht je: wat hij

Lieve horeca,

De horeca. Je kunt er eigenlijk nooit écht afscheid van nemen. Noreen Kaland schrijft in haar column over haar liefde voor de horeca.

De Tien Horeca Geboden

Jullie zitten nog geen vijf minuten of je kunt al door de grond zakken van plaatsvervangende schaamte door het gedrag van je tafelgenoot. In deze column van Noreen Kaland tien dingen die je beter niet kunt zeggen of doen in de horeca.