Restaurant Venster: lekker lokaal in Leidsche Rijn

Restaurant Venster

Op het terrein van RAUM is hét wijkrestaurant van Leidsche Rijn te vinden: Venster. Van een afwisselende menukaart, lokale producten tot aanschuifdiners: je kunt er terecht. Venster werd vorig jaar geopend door Daniel Lansbergen. Wat is zijn geheim?

Tekst: Juliette Essink
Beeld: Cassander Eeftinck Schattenkerk

“Ik ben met Venster begonnen omdat ik wilde gaan doen waar ik zin in had. Ik hou niet van vastigheid, elke dag hetzelfde doen met dezelfde menukaart is niks voor mij” vertelt Daniel. En dat is ook precies wat Venster uniek maakt. Ze proberen zoveel mogelijk verrassende gerechten van over de hele wereld met lokale producten te maken.

“Wij kijken aan het begin van de week wat we allemaal kunnen krijgen van lokale producenten en lokale leveranciers. ons vlees komt bijvoorbeeld van lokale boeren. We werken niet perse biologisch of duurzaam, wij noemen het liever bewust. Ik heb natuurlijk niks tegen biologisch en duurzame producten, zeker niet. Het is juist mooi dat dit soort stempels en keurmerken bestaan! Maar omdat wij zoveel bezig zijn met het eten dat wij serveren, hebben wij meer tijd om te kijken hoe de boer zelf werkt, hoe het eraan toegaat en hoe de dieren behandeld worden. Dus wij kijken echt of wij het er mee eens zijn hoe iets geproduceerd wordt in plaats van alleen af te gaan op een keurmerk.”

En als dat niet lukt..?

“We proberen zoveel mogelijk lokaal te werken, maar omdat we zo creatief zijn met de menukaart lukt dit natuurlijk niet altijd. We willen bijvoorbeeld ook vaak wisselen van frisdranken en wijnen, en dat is niet altijd lokaal te krijgen. We gaan dan vaak naar een lokale leverancier” vertelt Daniel. Hij probeert zich wel altijd te verdiepen in alle producten die hij serveert.

“Waar ik bijvoorbeeld bij Fritz Kola, een van de frisdranken die wij serveren, achter kwam is dat zij om hun voetafdruk laag te houden bij alle buurlanden van Duitsland een plek hebben waar ze produceren en leveren. Dat houdt in dat ze om in Nederland te leveren maar iets van 20 kilometer hoeven te rijden. Dus wanneer we een bepaald product niet lokaal kunnen krijgen, let ik er als nog heel goed op dat het verantwoord is.”

Waarom een wijkrestaurant?

“Wijkrestaurant, buurtkantine, restaurant. Zo noemen wij onszelf. Het idee hierbij is dat we ons niet willen richten op heel Nederland. In de buurt heb je namelijk ook genoeg mensen. Daarbij hebben de jongens van Goede Vrijdag met het interieur een heel fijn, huiselijk gevoel neergezet.

Waar je je producten vandaan haalt is voor ons even belangrijk als waar we onze mensen vandaan halen. Als mensen vanuit heel Nederland hierheen komen, kan ik wel heel lokaal werken, maar dan sla ik een beetje de plank mis. Drie kwart van onze bezoekers komt hier uit de buurt. Door de wisselende kaart merken wij ook dat mensen niet bang zijn om binnen een week nog een keer te komen. Ik denk dat er elke week wel een stelletje is dat drie keer langs komt. Dat is voor ons het grootste compliment dat je kunt krijgen.”

De menukaart

“Dat kan echt alle kanten op gaan. We kijken vooral waar we zelf zin in hebben. We kijken op televisie, in de krant, in series. We praten veel met mensen. En proberen het vooral zo snel mogelijk te maken. Als ik iets in mijn hoofd heb, dan wil ik het meteen uitvoeren. Dan proberen we het altijd zo snel mogelijk te realiseren. We merken als we er echt voor gaan, dat klanten er ook meer van genieten.”

Aanschuifdiner

“De derde en laatste zondag van de maand, hebben we een aanschuifdiner. Dat hebben we in eerste instantie gedaan omdat er hier heel veel nieuwe appartementen bij zijn gekomen. Veel nieuwe bewoners dus, die uit verschillende hoeken van het land komen. Om met ons, maar ook met elkaar, kennis te maken, hebben we het aanschuifdiner bedacht. Dit is een soort familiediner, met lange tafels, iedereen wordt naast elkaar neergezet.”

“We maken grote gerechten om te delen, dus denk aan een grote schaal lasagne, hele zeeduivel, klapstuk of kalkoen . Aan de ene kant kunnen we zo de interactie in de buurt stimuleren, maar voor ons is het ook fijn omdat er vaak gerechten zijn die je niet voor een klein tafeltje kan maken. Zo gooi je ook minder eten weg. Op deze dagen kunnen wij dus ook onze resten verwerken, waardoor wij op de woensdag weer met een schone lei kunnen beginnen.”

Venster
Berlijnplein 520
vensterutrecht.nl

Delen

Meer verhalen

Pint Maarten

Op vrijdag 11 november vieren wij Pint Maarten, een initiatief van De Horecaburgemeester om het feest (en de optocht) van Sint Maarten op die dag

Utrecht nacht

Daar ben je weer, stad

Daar ben je weer… Terug van weggeweest. Waar was je al die tijd?Onze Domtoren ging al in quarantaine, ingepakt en wel. Dacht je: wat hij

Lieve horeca,

De horeca. Je kunt er eigenlijk nooit écht afscheid van nemen. Noreen Kaland schrijft in haar column over haar liefde voor de horeca.

De Tien Horeca Geboden

Jullie zitten nog geen vijf minuten of je kunt al door de grond zakken van plaatsvervangende schaamte door het gedrag van je tafelgenoot. In deze column van Noreen Kaland tien dingen die je beter niet kunt zeggen of doen in de horeca.