Corona times are hard, maar toch weten we er allemaal wat van te maken. Wij vroegen ondernemers of ze het nog een beetje zien zitten en hoe ze deze periode door komen. Vandaag belden we met Simone. Samen met Ella runt zij de Kwekerij. Het restaurant dat zij vijf maanden geleden hebben geopend.

Tekst: Marije Lüschen
Beeld: De Kwekerij

Hoe zaten jullie er bij op 15 maart, de dag waarop bekend werd dat de horeca moest gaan sluiten?

“Dit is een dag die ik nooit meer ga vergeten. Het begon als een vervelende dag en ook de dagen daarvoor voelde je al iets in de lucht hangen. Er ging wat gebeuren maar niemand wist wat. Het was die zondag, maar ook de dagen ervoor, al erg rustig. Het regende annuleringen en de gasten die er wel waren, kwamen twijfelachtig binnen.”

“Toen het nieuws naar buiten kwam maakte mijn hoofd overuren. We zijn eigenlijk gelijk in de actiemodus overgegaan. We hebben het personeel ingelicht, het terras opgeruimd en zijn gaan nadenken over dingen die we nog wel konden gaan doen in deze nieuwe werkelijkheid.”

Hoe gaat het nu?

“We zijn nu vier weken verder en we hebben allerlei dingen bedacht die we kunnen gaan doen. Het is wel heel moeilijk om knopen door te hakken. We hebben overwogen om maaltijden en koffie te laten afhalen, maar verwachten dat dit meer gaat kosten dan het oplevert omdat we op een minder centrale plek zitten. Wel krijgen we regelmatig aanvragen voor maaltijden vanuit het Diakonessenhuis, ons restaurant zit immers recht tegenover het ziekenhuis. We zien de ‘coronaslurf’, ambulances en mensen in beschermende pakken druk aan het werk… Ongeveer drie dagen in de week verzorgen wij een aantal maaltijden voor de zorgmedewerkers.”

“Daarnaast proberen we het Diakonessenhuis ook op andere manieren te helpen. We hebben hier een groot parkeerterrein, die hebben we nu opengesteld voor zorgpersoneel. Het is fijn om te zien dat ons terrein elke dag helemaal vol staat. Op de langere termijn willen we hen blijven helpen. Stel we kunnen straks weer open, dan lijkt het ons mooi om restaurantgasten de mogelijkheid te geven een maaltijd of kopje koffie aan het ziekenhuis te doneren. Op een groot bord houden we dan bij hoeveel er gedoneerd is en het personeel kan de koffie en maaltijden dan op een geschikt moment komen ophalen.”

Hoe zorgen jullie nu voor inkomsten?

“We draaien momenteel zware verliezen. Dat is vooral doordat we het personeel doorbetalen, 30 procent van de kosten dragen we zelf. Ook de vaste lasten lopen gewoon door en onze evenementen zijn gecanceld. Gelukkig heeft Jebber, de projectontwikkelaar van het pand, ons vrijgesteld van huur zolang we verplicht dicht zijn. Daar zijn we hen enorm dankbaar voor. We kunnen de verliezen nu nog even dragen, maar geen maanden meer. We zijn in november pas open gegaan en het begon net lekker te lopen. Steeds meer bedrijven hebben ons ontdekt en we hadden veel groepsreserveringen staan.”

Wat kunnen gasten nu doen om jullie te steunen?

“We hebben via onze sociale media kanalen opgeroepen om cadeaubonnen voor ons restaurant aan te schaffen. Dit loopt gelukkig best wel aardig! Ook zou elke vorm van promotie ons al helpen. Er zijn nog veel mensen die ons restaurant niet kennen en het zou mooi zijn om veel gasten te kunnen ontvangen als we weer open kunnen. Verder hebben we op 24 april een livestream met muziek vanuit de Kwekerij en gaan we wellicht nog iets doen met een drive-in bioscoop.”

Wat willen jullie zeggen tegen andere horecaondernemers?

“Jeetje, jongens wat een pittige tijd waar we in zitten! Probeer creatief te zijn, je hoofd boven water te houden en vertrouwen te hebben dat juist omdat er weinig mensen op vakantie gaan het wel een hele mooie zomer zou kunnen worden. We leven met iedereen mee!”

Simone en Ella
Ella werkte als bedrijfsleider bij HOOI, het (voormalige) restaurant van Simone. Simone droomde ondertussen van een grotere zaak met een buurtfunctie, een sociaal karakter en moestuinen. Ella had een eigen zaak in Den Bosch en fantaseerde over een zaak in Utrecht. Inmiddels zijn ze sinds november 2019 eigenaren van restaurant de Kwekerij. 

Over de Kwekerij
Een restaurant met veel (terras)ruimte, een buurtfunctie en een wereldse menukaart met veelal streekgebonden producten. De Kwekerij is een oase van rust in de urban jungle van Utrecht Oost. Van bio-bier tot gerechten met zelfgeplukte kruiden.

De Kwekerij
Burgemeester Fockema Andreaelaan 13, Utrecht
www.dekwekerijutrecht.nl