De twee vrienden Marwan en Kaiwah zijn trotse eigenaren van Ritos aan de Potterstraat. Hier kun je terecht voor snelle gerechten uit de Japanse en Mexicaanse keuken. Ze hebben nagedacht over alle details: de juiste verlichting zodat je van buiten goed naar binnen kunt kijken, stopcontacten om apparaten te kunnen opladen, bio-verpakkingen en herkenbare reclame op de gevel. Én: de bus stopt hier precies voor de deur.

Tekst/beeld: Kiki Mossink

Jongensdroom

Marwan en Kaiwah kennen elkaar al sinds de brugklas. Kaiwah: “Sinds mijn dertiende werk ik in een cafetaria van mijn familie. Na mijn studie commerciële economie stond ik voor de keuze om de zaak over te nemen of zelf iets nieuws te beginnen. Marwan: “Ik ben begonnen als afwasser, maar mistte daar het contact met de gasten. De afgelopen 4,5 jaar was ik manager bij Pathé Amersfoort, maar de droom van een eigen zaak is er altijd geweest. Door je eigen horeca-ervaring, als werknemer en gast, weet je al snel wat je wel en niet wilt. Na het

schrijven van de plannen en de verbouwing, is het altijd spannend of het gaat lukken. Het zal zeker nog even zoeken zijn, maar dat is voor iedere ondernemer hetzelfde. De eerste positieve reacties van gasten zijn de beste bevestiging.”

ritos

Twee wereldkeukens

Hoe gaan Mexicaans en Japans samen? “In Amerika is Taco Bell een van de beste fastfoodketens van het land, en waarschijnlijk opent er zelfs een filiaal in Utrecht”, vertelt Kaiwah. “Daarnaast heb je de trend van de sushi en pokébowls. Supermarktketens bieden misschien niet de beste kwaliteit en naar een restaurant gaan is soms net een drempel te hoog. Wij zitten er qua prijs precies tussenin en bieden niet maar één keuze, maar het zijn wel beiden wraps en alles is vers. Hoe handig is dat, als je niet allebei zin hebt in hetzelfde?”

De eerste tijd zullen de jonge ondernemers voornamelijk zelf in de zaak op de Potterstraat staan, maar de droom is wel om meer vestigingen van Ritos in Nederland te openen, inmiddels is er al een vestiging in Amsterdam. “We doen nu alles nog zelf: van koken en bedienen tot de marketing. Maar zo leren we ook onze gasten kennen en zij ons. Het zijn lange dagen, maar wanneer je iets tof vindt merk je die uren niet eens omdat je druk bent met iets dat je heel graag wilt.”

Ritos
Potterstraat 8, Utrecht
www.ritosnederland.com