[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”25px”][vc_column_text]Kun jij ook niet wachten tot je weer een lekkere in boter gebakken tarbot voor je neus hebt liggen? Voor veel vissen is het voorjaar de kuitperiode, dus tijd om ze nog even met rust te laten. Maar heb je nou toch enorme trek in een lekker stukje vis, dan weet Dieter Evers van de Sea Salt Saloon een goed alternatief: schelpdieren uit Hollandse wateren.

Tekst/beeld: Charlie van Dijk[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]“We hebben heel veel mooi spul hier in Nederland. Dat vergeten mensen vaak”, vertelt Dieter gepassioneerd. Kokkels en scheermessen, bijvoorbeeld. Je kunt ze gewoon kopen bij de visboer, maar de meeste mensen eten ze maar zelden. “Ik denk dat ze er een beetje bang voor zijn. Gekke diertjes zijn het inderdaad, maar wel heel smakelijk.” Volgens de chef-kok zijn het eigenlijk net mosselen. En wie daarvan houdt, kan zich zekers eens wagen aan de verwante diersoorten.

Je kunt ze dus, net als mosselen, op de klassieke Belgische wijze bereiden. “Maar,” zegt Dieter, “kokkels maak ik zelf liever met Pernod, een anijslikeur, en wat saffraan.” Hij vindt dat de zachte smaken van deze ingrediënten beter aansluiten op de zoute smaak van de kokkels. Hetzelfde geldt voor de scheermessen. “Die doe ik op de plancha, een bakplaat die ik tot wel 210 graden opstook. De scheermessen liggen er maar even op.” Vervolgens bereidt hij ze met wat olie, zeezout, knoflook, groene kruiden en tomaat. “Dan ben je er al. Houd het puur! Je wilt de schelpdieren proeven, niet een of andere dikke saus.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Tip: niet wachten met opeten

Toch een beetje spannend om thuis met kokkels of scheermessen aan de slag te gaan? Dan heeft Dieter nog een paar handige tips voor je: “Zorg dat je schelpdieren niet te lang kookt. Daar worden ze taai en rubberachtig van. Je kunt zien dat ze gaar zijn, namelijk als de glans eraf is. En daarna niet wachten met opeten. Meteen uit de pan zijn schelpdieren het allerlekkerste!” Wat je erbij in je glas hebt mag best een beetje zoet zijn, maar niet al te heftig van smaak. Dat gaat goed samen met de zilte smaak van de vis. “Witte wijn kan natuurlijk, maar een donker bier kan ook erg lekker zijn.”
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_separator type=”normal”][vc_column_text]Sea Salt Saloon
www.seasaltsaloon.nl
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row]