Utrecht is de mooiste grachtenstad van de wereld, maar ook zoveel mooier op andere vlakken. Een bezoek aan deze stad staat gelijk aan een volwaardige vakantie of stedentrip. Daarom besteden we hier aandacht aan bijzondere hotels die daar deel van uitmaken.

Grand Hotel Karel V

Tekst: Eline van Nunen – Jansen
Beeld: Karel V

Het eerste vijfsterrenhotel van Utrecht, een rijksmonument dat historische grandeur en eigentijdse warmte uitstraalt: Grand Hotel Karel V. Al zestien jaar maakt het hotel deel uit van het hart van de stad. Zowel lokale inwoners als buitenlandse gasten het te vinden.

Culinaire beleving

Om de chique ogende drempel iets te verlagen is onlangs het nieuwe label ‘Karel5’ in het leven , met als doel het congreshotel, de zalen, prijs-kwaliteitverhouding en culinaire beleving nog beter in de markt te zetten. Hier kunnen gasten zich nu laten inspireren op bistro- of restaurantniveau.

Logeren in Empirestijl

Het hotel telt 121 in Empirestijl gedecoreerde kamers waarvan tien suites, een bruidssuite, familiesuite en een suite voor mindervaliden. De kamers zijn verdeeld over de Napoleontische vleugel en de iets modernere Romeinse vleugel met Spa & Wellness Center. Honderdzestig mensen zijn in de weer om van Grand Hotel Karel V een beleving te maken. Dagelijks staat er een ontbijt(buffet) klaar mét champagne, dat genuttigd kan worden in de middeleeuwse eetzaal, de Refter of op het buitenterras. De Bistro is gerenoveerd en uitgebreid waardoor lunchen of dineren in een huiselijke setting toegankelijk is geworden. De twaalf zalen van Grand Hotel Karel V zijn te boeken voor uiteenlopende evenementen: van zakelijke congressen tot bijvoorbeeld deelname aan het Smartlappenfestival.

Grand Hotel Karel V | Geertebolwerk 1, Utrecht | www.karelv.nl

Cornelis

Tekst: Kiki Mossink
Beeld: Cornelis

Waar vroeger de kruidenierszaak van C. de Ven zat, runnen horecaondernemers Bas en Dave hier nu hun eigentijdse kruidenierszaak genaamd Cornelis. Naast dat je hier komt voor een kop koffie met huisgemaakt lekkers of een goed ontbijt of lunch, kun je er ook blijven slapen! ‘Coffee, food and a room’ zo luidt de ondertitel. De titel zegt het al: je bent de enige in het hotel, want het hotel telt maar één kamer. Eigenlijk is het meer dan één kamer: je beschikt, naast een kitchenette, over een patiotuin en uiteraard een ruime badkamer met heerlijke regendouche.

Het voormalige koetshuis naast de kruidenierszaak is omgetoverd tot een fijne plek om te overnachten. De locatie van het hotel leent zich perfect om tot rust te komen van het drukke stadsleven en indien je wilt, uitstapjes te maken naar andere steden. Dave: “We hebben beide veel gereisd en proberen onze ervaringen die ik we bij zowel kleine als grote hotels en B&B’s hebben opgedaan, samen te brengen in ons één-kamer-hotel. Het belangrijkste is dat gasten zich welkom voelen en de juiste aandacht krijgen. Dat begint al vanaf de reservering.”

Cornelis | Maliestraat 16, Utrecht www.cornelis-utrecht.nl

BADHU

Tekst: Kiki Mossink
Beeld: BADHU, Utrechts Archief

Kun je je voorstellen dat hier vroeger een bad- huis zat? (Voeg de letters i en s toe aan de naam BADHU, en er begint een belletje te rinkelen.) “Bij binnenkomst kun je nog íets terugzien van de vroegere functie van het pand. De twee ruimtes naast de entree dienden als wachtruimte voor mannen en vrouwen. Voor de rest is er veel veranderd: een verdieping erop en we hebben er een hotel-restaurant van gemaakt. Inmiddels al acht jaar geleden!”, vertelt eigenaresse Leonie Oostveen.

Het hotel bestaat uit acht tweepersoonskamers en één loft voor twee tot zes personen. In iedere kamer is de inrichting gebaseerd op een andere kleur, maar met dezelfde sfeer. Modern en vintage, met wat Arabische elementen. Waarom Arabisch? “Dan en ik komen gewoon uit Nederland, maar de Arabische cultuur is mooi en heel sfeervol. Gasten komen terug voor die fijne sfeer! En BADHU ligt dan wel net buiten het centrum, maar wel op een erg leuk stukje Utrecht.”

Badhu | Willem van Noortplein 19, Utrecht | www.badhu.nl
Leonie Oostveen en Dan knijff zijn ook eigenaar van Aziatisch restaurant LE:EN (www.leen-restaurant.nl).

Hotel Simple

Tekst: Kiki Mossink
Beeld: Hotel Simple

Wanneer je Utrecht bezoekt wil je het liefst zo dicht mogelijk bij de stad logeren. Bij Simple verblijf je in klasse in de levendige binnenstad. De kamers van het hotel zijn voorzien van alle luxe en comfort: Een boxspring, inloopdouche, werkruimte en voor ontspanning: een zithoek en ligbad, mét uitzicht op de Dom. Ook fijn: onder het hotel zit het culinaire hoogstandje Restaurant Simple.

Hotel Simple | Domstraat 4, Utrecht | www.simpleutrecht.nl

MARY K Hotel

Tekst: Kiki Mossink
Beeld: Hans van Veen

Marijke Koks ging vijf jaar geleden op zoek naar een geschikte plek voor haar hotel en stuitte op het licht vervallen gebouw op de Oudegracht. Het pand diende eerst als kantoor en was destijds antikraak. Marijke: “Het mooie was dat we in dit pand het hotel from scratch konden opbouwen. Ik wilde een ‘groen hotel’ – want zo’n hotel was er nog niet in Utrecht – en dat kon hier.

Het ‘groen’ is in alle details terug te vinden: van gecertificeerde bouwmaterialen, bedlinnen, het gebruik van lijnolieverf, tot Eco schoonmaakmiddelen… en natuurlijk het eten!” Het boetiekhotel telt negen verschillende kamers, allen uitgerust met eigen badkamer. Er hangt een gezellige sfeer en het biedt het comfort van een goed hotel. Bij Mary K Hotel omschrijven ze het als: logeren bij je favoriete tante. “We zijn eigenwijs en hebben een eigen persoonlijkheid. We hebben lol in wat we doen, en dat is waar gasten voor (terug) komen.”

Mary K Hotel | Oudegracht 25, Utrecht | www.marykhotel.com

BUNK Hotel

Tekst en beeld: Kiki Mossink
Beeld: Kiki Mossink

In de Westerkerk huist BUNK; een nieuwe ontmoetingsruimte voor jong, oud, inwoners en toeristen. Voor de opening prijkte de tekst “Het is hier geen hotel” aan de gevel. En dat klopt. Moderne elementen zoals de glazen lift en houten bar, in combinatie met de originele details van de kerk; het orgel, de glas-in-loodramen en oude kerkbanken (omgetoverd tot een reusachtige wand) maken het een bijzondere en sfeervolle plek. Veel meer dan alleen een hotel.

In de kerk is ruimte gemaakt voor 45 hotelkamers en 60 slaappods. BUNK is een hotel met een sociaal en duurzaam karakter: er zijn fair-trade handdoeken, biologische shampoo en douchegel, gemeenschappelijke afvalscheidingsprullenbakken op de gang, én er hangt een tas in de kamer waarin je jouw kleding kunt achterlaten voor mensen die het hard nodig hebben. Meer weten over BUNK? Lees hier het artikel dat we over dit hotel schreven.

BUNK Hotel | Catharijnekade 9, Utrecht |  www.bunkhotels.com

Hotel Beijers

Tekst: Charlie van Dijk
Beeld: Charlie van Dijk

In een schitterend oud pand aan Achter Sint Pieter zit het boutique antique hotel Beijers. De kamers (allen tweepersoons) zijn met veel zorg ingericht. Op elk mogelijk detail is gelet. Iedere ruimte heeft een bijzonder thema met fijne kleurcombinaties. Sommige kamers komen uit op het hofje aan de achterkant van het hotel. Geen traditionele ontbijtzaal, maar ‘s ochtends krijg je het ontbijt (in een Roodkapje-mandje) voor je deur. Koffie en thee kun je zelf maken op de kamer. Na het ontbijt kun je uiteraard meteen buiten de deur de stad gaan verkennen! Meer Beijers? Lees hier het artikel dat wij schreven over dit hotel.

Hotel Beijers | Achter Sint Pieter 140, Utrecht | www.hotelbeijers.com

The Anthony Hotel

The Anthony is een modern boutiquehotet in een oud klooster tegenover de Anthoniekerk in de kleurrijke wijk Lombok. Het is een nieuw en eigentijds hotelconcept met royale kamers en lofts op loopafstand van stad en station. De zaak is een genot voor het oog, denk: millenial pink, goud en droogbloemen. Het restaurant is een verzamelplaats voor locals en hotelgasten. Van een kop koffie en de krant tot cocktails in de kloostertuin.

Hotel The Anthony | Kanaalstraat 197-199, Utrecht | www.theanthony.nl