[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”25px”][vc_column_text]Shamida van Smulders Kookt is een pittige, no-nonsense keukenprinses met een missie: Utrechters voorzien van een bourgondische en gezonde maaltijd. Velen kennen haar als de vrouw die door weer en wind op het Jaarbeursplein stond. Elke avond gingen haar maaltijden als warme broodjes over de toonbank van haar bakfiets. Van kip tandoori met broccolistamppot, verse quiches, soepen en curry’s: Shamida maakt alles met liefde. Én met succes, dus werd het de hoogste tijd voor de volgende stap: een webshop waar je Shamida’s maaltijden thuis kunt laten bezorgen.

Tekst: Franny Pouderoyen
Beeld: Asmara Matulessy
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Ik ging langs in Lunetten, waar zij een ruime keuken deelt met cateraar Rijna Kookt. Opgestroopte mouwen, exotische beats uit de boxen en de geur van verse kruiden en specerijen: dat is de plek waar Shamida voor dag en dauw begint met koken. Ik kom binnen tijdens een korte lunchpauze waarin de dames zichzelf ook voorzien van de nodige arbeidsvitaminen; een royaal broodje hamburger met gebakken ei. Niet geheel overbodig, want Shamida maakt werkdagen van zo’n tien uur. “Ik sta ’s ochtends om zes uur op, voor de spits. Dan ga ik aan de slag met de bestellingen en haal ik nog even de laatste ingrediënten. Ik bepaal en bedenk alles zelf, heerlijk!”
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”4119″ img_size=”medium” alignment=”right” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Stage bij Ottolenghi

Shamida ontdekte haar passie voor koken toen ze in een groot studentenhuis ging wonen met idem keuken. “Op mijn tweeëntwintigste bestond mijn dieet voornamelijk uit diepvriespizza’s en frikandellen, totdat ik begon te koken voor mijn huisgenoten. En zoals je ziet, ben ik nooit meer opgehouden. Inmiddels bestaat het concept Smulders Kookt al vierenhalf jaar.” Toch kookte Shamida lange tijd slechts in haar eigen keuken. Ze trok de stoute schoenen aan en vroeg ze aan niemand minder dan Yotam Ottolenghi of ze stage mocht lopen in zijn Londense restaurant. “Ik leerde onder andere snijtechnieken, maar kookte ook regelmatig voor het personeel. Dat viel erg in de smaak, wat natuurlijk niet verkeerd is voor je ego.”
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”4113″ img_size=”medium” alignment=”right” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”4109″ img_size=”medium” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Soulfood zonder troep

Kenmerkend voor de maaltijden van Smulders Kookt is dat alles goed op smaak is, vers en from scratch bereid. Geen troep, geen zakjes. Shamida’s ogen beginnen te fonkelen als ze over haar passie begint: “Ik hou van soulfood. Lekker en gebalanceerd eten, dat dagelijks voor iedereen beschikbaar is. Voor inspiratie reis ik veel. Zo ben ik dit jaar twee keer naar Libanon geweest, puur voor het lekkere eten. Ik geloof niet in foodtrends, mooi opgemaakte bordjes en dat soort nonsens. Ik geloof in een nuchtere, gezonde basis met verse groenten en mooie producten. Daarom is mijn webshop een uitkomst voor de Utrechter die goed voor zichzelf wil zorgen, maar geen tijd of zin heeft om zelf een voedzame maaltijd te bereiden.”
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”4111″ img_size=”medium” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Duurzame en lokale producten

Naast lekker en gezond eten, heeft Shamida duurzaamheid en eerlijkheid hoog in het vaandel. Een betere wereld begint volgens haar bij de lokale economie: “Ik koop vrijwel alleen bij kleine en lokale ondernemers in. Zo beent mijn vaste poelier in Houten steevast de avond van tevoren de scharrel kippendijen voor mij uit. Als kleine ondernemers uit de buurt samenwerken, kunnen we geweldige kwaliteit bieden.” Overigens worden de mooie producten ook niet verspild, want Shamida koopt alles nauwkeurig in: “Omdat je via de webshop minstens een dag van tevoren bestelt, weet ik precies wat ik moet inkopen. Niets meer, niets minder.” Bovendien zit er statiegeld op de plastic bakjes en bezorgt zij de maaltijden vrijwel CO2-neutraal, met haar ‘Tesla’ onder de bakfietsen. Een elektrische dus, om het milieu te sparen.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_separator type=”normal”][vc_column_text]Nieuwsgierig geworden naar Shamida’s kookkunsten? Check het gevarieerde menu en bestel via www.smulderskookt.nl.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Smulders Kookt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]