Disco Soup Festival: Voedselverspilling op de kaart

Disco Soup Festival

Ze hebben gedanst, gedronken en groente van de verspilling gered, de bezoekers van het Disco Soup Festival dat op zondag 19 mei plaatsvond. Voor deze editie bundelde het Slow Food Youth Network zijn krachten met Vechtclub XL en organiseerde een programma vol lezingen, workshops en lekkere muziek.

Beeld: Martine Thijs

Grote, zilveren opblaasletters en gekleurde vlaggetjes dansen vrolijk in de wind bij de ingang van Vechtclub XL. De zon aan de zo goed als helderblauwe hemel zorgt voor een zomerse sfeer op het terrein. Hoe verder je loopt, des te beter de lyrics van het nummer Angels van Robby Williams te onderscheiden zijn. Eenmaal bij de entree van het festival komt niet alleen de muziek, maar ook de geur van verse soep je grootscheeps tegemoet. Verspreid over het terras staan een paar leeggegeten kommetjes.

Geredde groenten

Voorzitter van Slow Food Youth Network Utrecht, Lianne de Bie, vertelt: “Deze soep is gemaakt van groenten die anders weggegooid zouden worden, alleen omdat ze niet de goede vorm of kleur hadden voor de verkoop.” De soep smaakt hartstikke goed. “Inderdaad. We willen op deze manier ook laten zien dat je deze groenten prima kunt eten.” Dat deze groenten het niet eens tot de schappen hebben gehaald, klinkt opeens volslagen idioot. En toch gaat het dagelijks zo. Niet alleen in de winkels gaat eten verloren; in de koelkast van de meeste mensen is het ook een slagveld. Wie weet tref je daar nog een groen mandarijntje, of de kliekjes van afgelopen kerstmis. “Beter plannen van wat je gaat eten is een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan,” zegt Lianne, “en als je iets overhoudt, geef het dan gewoon aan je buren!”

Conserveren kun je leren

Behalve soep en muziek, staat er ook een flink aantal lezingen en workshops op het festivalschema. Een greep uit het aanbod: Too Good To Go vertelt meer over hun anti-verspillingsapp, waarmee je overgebleven eten van tentjes in de buurt koopt, Instock leert de bezoekers in een masterclass hoe je zelf conserveert en fermenteert, en bij HUSK Ceramics maken ze hun eigen soepkommen. Een van de festivalgangers, Pawel, is erg enthousiast over zijn nieuwverworven kennis: “Ik heb veel geleerd over het onderwerp voedselverspilling zelf, maar ook over hoe je zelf minder kunt verspillen. Het is fijn om die concrete tips te krijgen. Zo kan ik er zelf ook beter op letten.”

Delen

Meer verhalen

Pint Maarten

Op vrijdag 11 november vieren wij Pint Maarten, een initiatief van De Horecaburgemeester om het feest (en de optocht) van Sint Maarten op die dag

Utrecht nacht

Daar ben je weer, stad

Daar ben je weer… Terug van weggeweest. Waar was je al die tijd?Onze Domtoren ging al in quarantaine, ingepakt en wel. Dacht je: wat hij

Lieve horeca,

De horeca. Je kunt er eigenlijk nooit écht afscheid van nemen. Noreen Kaland schrijft in haar column over haar liefde voor de horeca.

De Tien Horeca Geboden

Jullie zitten nog geen vijf minuten of je kunt al door de grond zakken van plaatsvervangende schaamte door het gedrag van je tafelgenoot. In deze column van Noreen Kaland tien dingen die je beter niet kunt zeggen of doen in de horeca.

creative content & Social media

STAGIAIR GEZOCHT

4 dagen per week (startdatum in overleg)