Een ode aan het eten van de toekomst

Ossenhaas met nootglitters kopie

Hoe de toekomst eruit gaat zien is uiteraard niet te voorspellen. En hoe ons eten er uit zal zien daarom ook niet. Ik fantaseer over een wereld waarin we een heerlijk stukje biefstuk kunnen blijven eten zonder daarvoor een dier te hoeven slachten en het milieu te vervuilen.

Tekst/beeld: Emma Metz
Headerbeeld: Ossenhaas met nootglitters

Onze wereldbevolking zal naar ongeveer 9 miljard mensen groeien in 2050 en zal voor geen mogelijkheid meer te voeden zijn met het traditionele vleesaanbod. Daarvoor zal de veeteelt nog intensiever moeten worden, met alle schadelijke gevolgen voor het milieu en daarmee de samenleving.

Ik ben een echte vleeseter. Ik geniet van een stukje vlees ook al ben ik bekend met de nadelen er van. Onze supermarkten liggen vol met vegetarische hamburgers en allerlei soorten vleesvervangers, de ene lekkerder dan de ander. Maar ze smaken niet zoals dat stukje vlees waar ik zo’n zin in had. En dat is ook niet altijd de bedoeling, maar wel vaak iets dat we verwachten. Hoe mooi zou het zijn als we straks in de supermarkt een stuk vlees kunnen kopen, dat geen nadelen meer heeft en precies hetzelfde smaakt? Wie zou daar niet voor tekenen?

Kweekvlees

Kweekvlees is vlees gemaakt van dierlijke stamcellen gekweekt in een laboratorium. Het is bedacht om de wereld te kunnen blijven voeden, het dierenleed te stoppen en het milieu te verbeteren. Voor kweekvlees hoeft geen dier geslacht te worden. Het vlees kan het uiterlijk en de structuur hebben van wat we kennen van het traditionele vlees, maar het kan ook vormen en kleuren aannemen die we nog nooit hebben gezien.

We moeten nog even wachten tot we kweekvlees kunnen verkrijgen, maar ze steven ernaar dat het over een paar jaar te verkrijgen is in supermarkt en restaurants. En dat is goed nieuws voor de toekomst.

Emma Metz is afgestudeerd fotografe met een fictief kookboek ‘Of je worst lust’, waarin ze zich richt op (mogelijk) future food. Haar werk kenmerkt zich door het gebruik van veel kleur, licht en aparte samenstellingen.

Delen

Meer verhalen

Pint Maarten

Op vrijdag 11 november vieren wij Pint Maarten, een initiatief van De Horecaburgemeester om het feest (en de optocht) van Sint Maarten op die dag

Utrecht nacht

Daar ben je weer, stad

Daar ben je weer… Terug van weggeweest. Waar was je al die tijd?Onze Domtoren ging al in quarantaine, ingepakt en wel. Dacht je: wat hij

Lieve horeca,

De horeca. Je kunt er eigenlijk nooit écht afscheid van nemen. Noreen Kaland schrijft in haar column over haar liefde voor de horeca.

De Tien Horeca Geboden

Jullie zitten nog geen vijf minuten of je kunt al door de grond zakken van plaatsvervangende schaamte door het gedrag van je tafelgenoot. In deze column van Noreen Kaland tien dingen die je beter niet kunt zeggen of doen in de horeca.

creative content & Social media

STAGIAIR GEZOCHT

4 dagen per week (startdatum in overleg)