Trend: brinner – brekkie for dinner

brinner

Het worden er steeds meer: plekjes waar je in alle rust kunt gaan ontbijten. Er zijn zelfs restaurants waar je de hele dag door kunt ontbijten. Een op de tien Nederlanders ontbijt graag buiten de deur en dit zullen er naar verwachting nog steeds meer worden. Deze verandering wordt vooral veroorzaakt door millennials. De ontbijtmarkt groeit dus in Nederland, maar waar komt deze trend vandaan?

Tekst: Juliette Essink
Beeld: Asmara Matulessy

Even terug…

Ontbijten is anno 2019 voor de meesten onder ons toch wel vanzelfsprekend, maar in de Middeleeuwen was dit absoluut niet het geval. Ontbijten was een voorrecht en niet weggelegd voor de armen, hooguit voor zieken en ouderen. Pas in de achttiende eeuw begon men steeds vaker met een volledig ontbijt. Nu kunnen we het zo gek niet bedenken: van acai bowls tot pancakes, alles kan.

Brinner

Ontbijten is zelfs zo hip geworden dat we het het liefst de hele dag doordoen: brinner Mocht je er nog nooit van gehoord hebben, dat is Breakfast for dinner. Het is vergelijkbaar met brunchen, maar pas na 16:00 is er sprake van brinner. Het heeft het gemak van ontbijt, maar in het jasje van een volledig avondmaal. Denk bijvoorbeeld aan pannenkoeken, wafels of eieren.

Prijs-kwaliteitverhouding

Een van de redenen waarom we zo graag buiten de deur ontbijten, is de prijs-kwaliteitverhouding. Het is stukken goedkoper dan met je vrienden een avond uit eten te gaan, maar je hebt toch even tijd om je week samen te bespreken terwijl je een vers gebakken croissant eet. Daarnaast is het gemakkelijk en snel. Je kunt vast je werkdag beginnen terwijl je ergens wat eet.

Ontbijten buiten de deur raakt dus steeds meer in trek. Een kleine tip voor horecaondernemers: zorg dat het design van je ontbijt er Instagram-waardig uitzien, want dat is waar het allemaal om draait.

Delen

Meer verhalen

Pint Maarten

Op vrijdag 11 november vieren wij Pint Maarten, een initiatief van De Horecaburgemeester om het feest (en de optocht) van Sint Maarten op die dag

Utrecht nacht

Daar ben je weer, stad

Daar ben je weer… Terug van weggeweest. Waar was je al die tijd?Onze Domtoren ging al in quarantaine, ingepakt en wel. Dacht je: wat hij

Lieve horeca,

De horeca. Je kunt er eigenlijk nooit écht afscheid van nemen. Noreen Kaland schrijft in haar column over haar liefde voor de horeca.

De Tien Horeca Geboden

Jullie zitten nog geen vijf minuten of je kunt al door de grond zakken van plaatsvervangende schaamte door het gedrag van je tafelgenoot. In deze column van Noreen Kaland tien dingen die je beter niet kunt zeggen of doen in de horeca.

creative content & Social media

STAGIAIR GEZOCHT

4 dagen per week (startdatum in overleg)