Trend alarm: vega vlees of ongedierte?

Dat mensen steeds minder vlees gaan eten is geen trend, maar een ontwikkeling. Iedereen die in de horeca werkt zal de stijgende vraag naar vegetarische of vegan gerechten herkennen. Deze ontwikkeling heeft een aantal motivaties: gezondheid, milieu en/of dierenwelzijn.

Mensen zijn omnivoren en eten al vlees zolang ze bestaan. De huidige vleesvervanger zijn een goede oplossing, wanneer je bijvoorbeeld niet altijd de creativiteit hebt om nieuwe recepten te verzinnen. Misschien ken je De Vegetarische Slager al, of wat dacht je van een broodje Knakwortel?

Maar bepaalde voedingsstoffen hebben we nodig om optimaal te presteren. Voedingsstoffen zoals eiwit, ijzer en vitamine B12 kun je ook uit andere producten halen. Biologische champignons, peterselie, frambozen en zeewier zijn bijvoorbeeld een goede aanvulling. Maar wat zou je dit willen eten?

Wat dacht je van… KREKEL!?

Ongedierte

Gadverdamme, ongedierte! Wie eet dat nou? Het is zeker spannend om dit soort producten te eten, maar dit wordt een product van de toekomst. Krekels gebruiken veel minder land, voer en water tijdens de kweek dan nodig is in vergelijking met traditionele veeteelt. De kweek van krekel verbruikt tot wel 7 keer minder voer, bespaart 1500 liter water en 10 keer minder land per kilogram dan rund. Daarnaast hebben ze een zeer lage methaan-uitstoot. Doordat krekels van nature dicht op elkaar leven, kunnen ze gemakkelijk in dichtbevolkte gebieden worden gekweekt.

Umami

Hoewel het misschien niet zo klinkt, zijn krekels gelukkig ook erg lekker en makkelijk te verwerken. Krekel heeft een hartige, aardse, nootachtige smaak die ook vaak als ‘umami’ omschreven wordt. Friszure en diep zoete smaken combineren goed met de unieke smaak van krekel. Naast dat je ze los zou kunnen eten, produceert De Krekerij er heerlijke burgers van. Hun missie? Make cricket great again! Door het maken van voedzame, verantwoorde en lekker producten willen zij insecten weer onderdeel maken van ons dagelijkse dieet. Ben je benieuwd naar de smaak van krekel? Bij STAN&CO Utrecht staan ze al op het menu!

Daan Smeltzer is eigenaar van STAN&CO Utrecht en FIG Utrecht. Als columnist duikt hij in de wereld van ‘the good life’ en horecatrends.

Delen

Meer verhalen

Pint Maarten

Op vrijdag 11 november vieren wij Pint Maarten, een initiatief van De Horecaburgemeester om het feest (en de optocht) van Sint Maarten op die dag

Utrecht nacht

Daar ben je weer, stad

Daar ben je weer… Terug van weggeweest. Waar was je al die tijd?Onze Domtoren ging al in quarantaine, ingepakt en wel. Dacht je: wat hij

Lieve horeca,

De horeca. Je kunt er eigenlijk nooit écht afscheid van nemen. Noreen Kaland schrijft in haar column over haar liefde voor de horeca.

De Tien Horeca Geboden

Jullie zitten nog geen vijf minuten of je kunt al door de grond zakken van plaatsvervangende schaamte door het gedrag van je tafelgenoot. In deze column van Noreen Kaland tien dingen die je beter niet kunt zeggen of doen in de horeca.