ZWAMSAP: impact maken met opa’s kombucha

Zwamsap Utrecht - Karen en Imke

Karen van Zaal en Imke Greven leerden elkaar kennen tijdens de introductiedag op de Universiteit. Ze hebben samengewoond, samen gereisd en ze werken samen bij Oxfam Novib. Op vrijdag zijn ze vrij. Dan is het tijd voor hun grote passie: ZWAMSAP maken. Inmiddels ligt de biologische kombucha bij steeds meer horecazaken in en om Utrecht. Imke en Karen hopen met hun onderneming op kleine schaal impact te maken. Wij spraken de dames over hun dromen, de kunst van het weglaten en opa Zwam.

“Met ons werk bij Oxfam Novib helpen we armoede bestrijden in ontwikkelingslanden”, vertelt Imke. “We doen veel projecten in Zuid-Amerika en Afrika. Toch wilden we ook dichterbij huis verschil maken. Onze vrije vrijdagen stonden in het teken van brainstorms over onze eigen social enterprise, want ook het ondernemerschap trok. Tijdens een van onze brainstormsessies werd ik gebeld door mijn opa.  Het ging niet zo goed met oma en hij vertelde dat hij haar ‘zwam’ zo miste. Ik kende het drankje van vroeger, maar wist niet precies wat het was. Opa had het over een dikke pannenkoek in een emmer in de kelder met daarin suiker en thee. Na wat online research kwamen we erachter dat het om kombucha ging. In Groningen was zwam een hele normale benaming voor huisgemaakte kombucha. Opa dronk het dagelijks; het hield hem vitaal en het was goed voor zijn huid.”

Karen vult aan: “We wilde Imke’s opa verassen met zwam en zo begon het experimenteren. We leverde ons eerste flesje bij hem af en na het proeven zei hij, met een vette lach op zijn gezicht: ‘Dit is hele goede zwam!’. En toen viel bij ons het kwartje. Dit wilde we gaan doen. Duurzaam, zelfgemaakt, biologisch en lokaal; het paste allemaal bij onze ambities en dromen. De volgende dag schreven ZWAMSAP in bij de Kamer van Koophandel.”

Zwamsap leeft!

Kombucha wordt gemaakt van een scoby (gistcultuur) thee en suiker. En that’s it. Imke vertelt: “Kombucha is een rauw natuurproduct en daar voegen we niets aan toe. Tijdens de eerste fermentatie laten we het sap op smaak komen. Dat kan tien dagen duren, maar ook drie weken. In de tweede fermentatie ontstaat licht koolzuur. Daarna moet ons ZWAMSAP altijd in de ijskast bewaard worden. Op kamertemperatuur gaat dit proces namelijk door en kan de dop er zomaar af vliegen!”

“Tijdens de tweede fermentatie voegen we graag funky smaken toe zoals rozemarijn, framboos en gember. We vinden het ontzettend leuk om te experimenteren. Zo hebben we nu een variant met citroengras van de Koningshof en maakten we voor Café Rabarber ZWAMSAP met, je raadt het al: rabarber.”

“Sowieso zijn al onze producten biologisch en duurzaam. Zo kochten we thee via een kleine ecologische fairtrade coöperatie uit Peru (RUNAQ), maar liever willen we alles zo lokaal mogelijk inkopen. Daarom zijn we nu ook opzoek naar thee uit Nederland. De etiketten op de flessen (waar opa op staat!) zijn van een Utrechtse ontwerpster en gedrukt op FSC papier en de flesjes zijn van 95% gerecycled glas. Zelfs onze website wordt duurzaam gehost! Daarnaast zijn we graag sociaal betrokken. Een van onze dromen is om lokale projecten te steunen die kwetsbare groepen in hun kracht zetten.”

Op eigen tempo groeien

“ZWAMSAP maken begon als leuk tijdverdrijf en dat moet het blijven. Onze vrije vrijdagen moeten ongedwongen zijn en energie geven. We groeien lekker door, maar wel op ons eigen tempo. Toch hebben we ondertussen al veel mooie stappen gemaakt: een strakke website, toffe etiketten en een eigen ruimte in Vechtclub Keiland in Kanaleneiland. Onze droom? Toffe samenwerkingen met maatschappelijke organisaties én toffe horecazaken.”

Wil jij meer weten van ZWAMSAP , heb je een tof idee voor de dames of ben je gewoon nieuwsgierig? Stuur gerust een mailtje naar info@zwamsap.nl. Karen en Imke en komen graag langs om kennis te maken!

Delen

Meer verhalen

Pint Maarten

Op vrijdag 11 november vieren wij Pint Maarten, een initiatief van De Horecaburgemeester om het feest (en de optocht) van Sint Maarten op die dag

Utrecht nacht

Daar ben je weer, stad

Daar ben je weer… Terug van weggeweest. Waar was je al die tijd?Onze Domtoren ging al in quarantaine, ingepakt en wel. Dacht je: wat hij

Lieve horeca,

De horeca. Je kunt er eigenlijk nooit écht afscheid van nemen. Noreen Kaland schrijft in haar column over haar liefde voor de horeca.

De Tien Horeca Geboden

Jullie zitten nog geen vijf minuten of je kunt al door de grond zakken van plaatsvervangende schaamte door het gedrag van je tafelgenoot. In deze column van Noreen Kaland tien dingen die je beter niet kunt zeggen of doen in de horeca.